Това каза на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от “Фокус” . Той призова да се направи сериозна дискусия с партиите, които подкрепят ГЕРБ в Народното събрание, "но ГЕРБ първо да направят вътрешна дискусия, за да си върнат посоката и да се възстанови лидерството".

"Няма основания за хаос или паника. Ситуацията не е токова тежка, колкото беше през 1990 година, през 1996-1997 година. Няма смисъл да се повтарят тези сценарии", коментира още съпредседателят на Синята коалиция.
Той обясни, че през 96-97-ма обаче не е ставало дума за сценарии, а за невъзможност на БСП да изведе страната от кризата.

"Ние не водим партньорски дебат с ГЕРБ и нямаме механизъм да водим такъв дебат. Ние водим дебат през медиите - ние предлагаме мерки, те ги взимат и ги лишават от нашето авторство, другите ги загърбват. Затова призоваваме да се направи политически механизъм за подкрепа на мерките за излизане от кризата, от тези, които ще подкрепят тези мерки", коментира Костов.

От ДСБ бяха категорични, че повече няма да дават мерки за излизане от кризата, защото не може мерките на ДСБ да се коментират редом с мярката за въвеждане на данък "Лукс".
"Категорично не е възможно част от нашите мерки да се поставят редом с идеята за данъчна амнистия. Това са хазартни мерки, които създават натиск за минаване на дребния и средния бизнес в сивия сектор", каза още лидерът на ДСБ.
Според партията, сред този хаос се губи посоката от страна на ГЕРБ, това всява паника и демотивира администрацията.

"България има тежък бюджетен проблем, виждаме ескалация на кризата, която настъпва през тази година, но голяма част от сегашните антикризисни мерки са левичарски", коментира още Костов, цитиран от БГНЕС. Той изрази мнение, че голяма част от последните антикризисни мерки нямат никакъв фискален ефект, а някой от тях са прокризисни, каквато е идеята за вдигане на ДДС с 2%.

Време за губене няма, призоваваме кабинетът да покаже своите антикризисни мерки, но с подпис на премиера, заяви междувременно другият съпредседател на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров. По думите му, ГЕРБ не е било подготвено за кризата и че хаосът и безтегловността са по-страшни от всичко. Затова управляващите трябва да излязат с ясна концепция какво правим оттук нататък, защото в тиражираните чрез медиите мерки десният подход липсва.

Димитров смята, че вдигането на ставката по ДДС е лява мярка и че СДС е против нея.
Никой да не пипа плоския данък в България“, призова той и допълни, че досега няма страна, която да го е въвела и да се отказала, и че този налог действително води до увеличаване на приходите в държавата.
„Трябва да има график за разплащане с бизнеса и ако това не стане, ще има верижни фалити“.

Ситуацията в България все още е управляема и може да се спасим от гръцкия сценарий, но ако не се вземат бързи мерки, ще вървим натам. Димитров предложи работна група да прегледа всички разходи в държавата и да се прецени кое е нужно и кое не. Но не препоръча увеличаването на данъците, което било лява политика.