Това обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което започна обсъждането на антикризисните мерки на правителството, предаде БГНЕС.
Социалните партньори са предложили да се намали субсидията за парламентарно представените партии с 15%.

Отправяме апел към политическия елит да сподели част от кризата, допълни президентът на КНСБ Желязко Христов. Той изтъкна, че политическите партии у нас консумират 50 милиона лева годишно.
Ние сме за солидарност в кризата – част от страданието трябва да поеме държавата, без рискове за самата държава, част от него - бизнесът, и друга част – самият човек. Българските, особено парламентарно представени партии, също трябва да поемат част от тежестта, коментира Христов, цитиран от "Фокус.

Днес не е било постигнато съгласие по проект за национално споразумение в Националния съвет за тристранно сътрудничество, стана ясно след заседанието на съвета днес. Заседанието продължава и утре.

Гръцки опит
Гръцки депутати и евродепутати ще внесат два милиона евро в сметката за солидарност за погасяване на държавния дълг на страната. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на парламента Филипос Пецалникос, цитиран от агенция АНА-МПА, на която се позова БТА.
Решението за вноските в тази сметка е било взето миналата седмица на заседание на лидерите на представените в парламента партии. То предвижда всеки депутат и евродепутат да внесе по 2800 евро.

На заседанието е било решено също парламентът да внесе 1,1 млн. евро, които ще дойдат от по-нататъшното орязване на бюджета на висшия законодателен орган.
Ръководителката на Комунистическата партия Алека Папарига заяви, че нейната партия е против това решение, тъй като според нея създаването на такава сметка за погасяване на дълга прикрива виновните за неговото нарастване. Папарига каза, че Комунистическата партия предлага намаляване на депутатските заплати, премахване на депутатските пенсии, както и на допълнителните възнаграждения.