Това означава до края на годината да не се повишават цените на природния газ, парното и тока като временна мярка срещу кризата.
Днес представители на правителството, синдикатите и работодателите обсъдиха пакета антикризисни мерки. Все още няма съгласие по проект за национално споразумение в НСТС, стана ясно след заседанието на съвета. То продължава и утре, предаде "Фокус". Представители на регулатора ДКЕВР ще присъстват на заседанието на Тристранния съвет.
От Министерския съвет съобщиха, че на следващото заседание на НСТС ще бъде обсъдена идеята за временно "замразяване" на държавно регулираните цени, в рамките на следващите девет месеца.

По-рано днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че не е възможно да не се увеличат цените на природния газ и на топлоподаването от 1 април. Очаква се увеличението на цената на газа да е с около 15%, а според газовия доставчик „Булгаргаз” то трябва да е около 26%.

Днес данъците не са били обсъждани, но и синдикатите, и работодателите са били против повишаване с 2% на ставката на ДДС.
Това ще удари бизнеса, ще удари потреблението, смята президентът на КНСБ Желязко Христов.
От страна на работодателите председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев направи уговорката, че за да не се случи това, трябва да се напълни хазната с други мерки. Иначе, според него, вдигане на ДДС остава по-справедлив вариант от много други.

Ако ситуацията наложи тази мярка, от КРИБ заявиха, че вдигане на ДДС е по-добре, отколкото премахване на плоския данък.

Имаме иновативно предложение - да се намали субсидията, която получават политически партии. По този въпрос постигнахме принципно съгласие, но трябва да бъде избран механизмът, по който да стане това, заяви Данев. Социалните партньори са предложили да се намали субсидията за парламентарно представените партии с 15%.

Съгласие е постигнато и за предприемане на действия по емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг на държавата, както и продажба на права по парникови емисии по протокола от Киото.

Сред мерките и поемането на първите три дни от болничните от работодателите. Да се предостави възможност за "икономическа ваканция" в случаите, когато работодателите от фирми, затруднени заради кризата, са изразходвали всички други мерки, за да задържат персонала си, е също сред предложенията.
В този случай работодателите ще могат да пускат работниците еднократно в неплатен отпуск за не повече от три месеца.