Най-вероятно ДДС ще се вдигне временно, докато проработят антикризисните мерки. Когато това стане, правителството ще започне поетапно да го връща и дори да го намали под сегашната му стойност, заяви по-рано днес пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

"Половината от тези антикризисни мерки, които приехме заедно със синдикатите и работодателите, ще влязат от 2011 година, защото има конституционни проблеми да ги вкараме сега - по средата на годината не могат да се повишават данъците. Има голяма отворена дупка в бюджета и тя може да се запълни, само ако се увеличат приходите, или се повиши ДДС", категоричен бе министър-председателят.
Вчера премиерът заяви, че решението за ДДС ще бъде взето следващата седмица на заседание на кабинета.

Увеличението на данъците никога не е добра идея, това е ясно. Увеличаването на ДДС е мярка, която не се взема, за да се стимулира икономиката. Това е мярка, която се взема, когато всички останали са изчерпани. Това заяви на свой ред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС.
Той обясни противоречието между него и премиера Борисов с аргумента, че решението още не е взето формално.

Запитан какъв е вариантът за увеличаване на данъка - 23 или 24%, Трайков отговори, че вариантът ще бъде такъв, какъвто бъде определен окончателно, формално и официално. На въпрос кога ще бъде взето решението, Трайков отговори, че това ще стане, когато бъде внесено като предложение, предаде БТА. 

Вчера лидерът на СДС Мартин Димитров призова Борисов да се яви лично в парламента и да отрече слуховете за покачване на ДДС.