В сряда Бойко Борисов заяви, че като част от мерките за съкращаване на разходите е препоръчал на подчинените си в кабинета да не ползват лични шофьори. Според него министрите могат да ползват “метрото слънце”, което е направил в София.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че не може да ползва , за да ходи на работа, тъй като не стига до “Бояна”, където той живее. Затова бил готов да се качи на колело.

Повечето от колегите му в правителството обаче, признават, че няма да яхнат велосипеди, показва анкета на в. "Труд".
Външният министър Николай Младенов казва, че преди време опитвал да ходи на работа с велосипед, но установил, че има по-голям шанс да оцелее в Афганистан. Той обаче отбелязва, че не харчи държавни пари за превоз, защото ползва личната си кола.

Строителният министър Росен Плевнелиев също не можел да ползва метрото. "Живея в местността “Камбаните” и метрото все още не е стигнало до там. Ще има реорганизация на шофьорите в министерството, но не това е големият проблем. Съкращаването на 20% разходи е изключително тежка задача, няма да ни останат никакви пари за дупки и текущи ремонти", коментира Плевнелиев.

Колегата му по земеделието Мирослав Найденов също не живеел близо до метростанция. Рзпоредил обаче личните шофьори в земеделското министерство да се ограничат до минимум и да се създаде общ гараж, от който да се ползват коли при необходимост.

“Мен жена ми ще ме носи на ръце, когато ходя на работа. Още по-евтино ще ни излезе, тъй като няма да изтриваме гумите на колелото. А най-добре въобще да не ходим на работа”, пошегувал се първо министърът на културата Вежди Рашидов. После сериозно признал, че е много притеснен от 20-те % икономии, които трябва да направи, и не е съгласен да “реже живо месо”.

Министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, признава, че никога не е карал колело и няма такова.

“Може да се използва градският транспорт или да се ходи пеша. Аз и сега не съм залепена за мерцедеса, използвам го само до работа и обратно”, обяснява екоминистърката Нона Караджова.

“Имам хубав жълт велосипед и ще го използвам, когато е възможно”, казва министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който каза, че може да ходи и пеша, но ще трябва да става 2 часа по-рано. 

Карам велосипед и няма никакъв проблем да го яхна отново, ако се наложи, стига да се върши работа”, твърди и социалният министър Тотю Младенов. 

Министърът на образованието Сергей Игнатов вчера не отговарял на GSM-а си, но "Труд" припомня, че като ректор на НБУ преди време той основа и оглави велодружество във вуза. После и като зам.-министър на образованието всеки ден пристигаше в МОН, яхнал бегача си. Откакто заема министерския пост, Игнатов ходи на работа с личната си кола.

“Няма да коментирам”, каза само здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова, която още при представянето й Бойко Борисов нарече недиалогична.