В анонимната анкета, която 1000 турци в България трябва да попълнят, има въпроси: "Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?" и "Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри", съобщи Дарик радио.

Според членовете, симпатизантите и общинските съветници на „Атака" това е поредната груба провокация за изкуствено създаване на напрежение между християни и мюсюлмани в България и в частност в Шумен, като регион със смесено етническо население. В декларацията се казва още, че подобни провокации в греда вече са били направени от скандално известните братя Юзеирови, които се опитаха да учредят радикална мюсюлманска партия "Отоман", а една от техните идеи беше да се възстановят турските имена на български градове.

Анкетата трябвало да бъде попълнена от 1000 души в Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян", съобщи в понеделник в. "24 часа", позовавайки се на Рафет Мурат - координатор на "Бултюрк" от Истанбул. Според него в неделя се е състояло събиране на ръководството на организацията, въпросите били уточнени и част от тях разпратени по интернет. "За всеки от 8-те града ще пътуват хора оттук, които ще проведат анкетата", обяснил Мурат.

Анкетираните ще отговарят също на въпроси дали България се е отказала от асимилаторската си политика, дали е възможно да третира турците като втора ръка хора, или как биха искали да бъде погребан мюсюлманин с християнски имена.
Друг кръг от въпроси е свързан с това дали турците у нас имат достъп до други партии, освен до ДПС, трябва ли турският език да стане задължителен и дали желаят назначаването на мюфтиите в България да става с одобрението на Истанбул.

На въпроса кой от българските държавници е допринесъл най-много за етническия мир са изброени във възможните отговори имената на Александър Стамболийски, Тодор Живков и Георги Димитров. На въпроса пък коя е прародината на българите са дадени Андите, Скандинавия, Алтайските планини или други.

"Бултюрк" е сравнително млада организация, създадена е през 2003 г. Неин лидер е професорът по ортопедия в болницата "Чапа" Хаяти Дурмаз.