Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ протестират пред централата на ДПС в София. Те осъдиха думите на лидера на движението Мустафа Карадайъ, при посещението му в Турция.

"Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински.", заяви Карадайъ по време на изявлението си пред Ердоган. 

"Недопустимо е лидерът на една регистрирана и действаща на територията на Република България партия да прави изказвания, които поставят под съмнение и териториалната цялост на страната", заявиха от ВМРО.

Патриотите скандират "Долу ДПС" и "Еничари". От органите на реда охраняват централата на Движението.

От ВМРО са дали изказванията на лидера на ДПС на прокуратурата. Патриотите поискаха те да се разследват.  Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че изказването на Карадайъ е "чисто национално предателство, накърняване на националните интереси, сепаратизъм и изказване като етническа партия.

Срещу изказването на Карадайъ се обяви и президентът Румен Радев: "Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява и да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската Конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела".