В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така и откъм политически и обществени страсти, Барометър България е провела бързо телефонно проучване на нагласите на българите - електорални и житейски. Участниците в анкетата бяха питани дали са доволни от финансовото си положение и ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа формация биха гласували.

 Доволни ли сте от финансовото си положение?

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата.

Графика: Барометър

 Ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували?

След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със скандали и противоречия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални нагласи. За мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в "ножицата" на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.

ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат т.нар. патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се "малка коалиция".

Последните дни донесоха и още един "играч" на политическата сцена, като за момента евентуална партия на Слави Трифонов би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори с потенциал да "открадне" избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение, като ВОЛЯ, Атака и Бареков. Трябва да се има предвид обаче, че на този етап заявлението на анкетираните да я подкрепят е преди всичко израз на одобрение спрямо личността на Слави Трифонов като обществена фигура и тепърва ще си проличи доколко ще привлече реален вот както персонално той като политик, така и формацията, която ще създаде - като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката.

Към момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическият живот и по-скоро се явява "новата Воля", с която ще се бори за евентуално влизане в парламента. Доколкото партията на Марешки се яви като наследник на електората, подкрепящ бившия тв водещ Бареков, то Слави Трифонов може да се определи като "новият Бареков".

Графика: Барометър

Времето на провеждане на интервютата съвпада с ваканционния августовски период, поради което е възможно да има по-голямо отклонение в статистическата грешка. Периодът  на провеждане на изследването е 14-18.08.2019 г. Обемът на извадката е 836 души на възраст над 18 г. Финансирането е собствено.