Без дебати в пленарната зала и без нито един глас "против" Народното събрание поиска да чуе от главния прокурор Иван Гешев доклад "за това как се харчат парите на българския данъкоплатец" от Бюрото за защита на свидетелите, по думите на вносителите от "Демократична България". 

Според решението на 143 депутати Гешев трябва да се отчете за изпълнението на Закона за защита на лица, застрашени от наказателно производство за периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

От подкрепа на решението се въздържаха само двама народни представители.

Така депутатите задължиха обвинител №1 да е внесъл доклада до две седмици. Те го обвиниха, че Бюрото за защита на свидетелите не развива особена дейност по предназначение.

Оратори по темата бяха само депутатите от "Демократична България", а от парламентарната трибуна съпредседателят на ДБ Христо Иванов си пожела да види един ден самия Гешев отново пазен от бюрото, но вече като "защитен свидетел".

Иванов отново заяви, че въпросната структура е била превърната в "лична гвардия и лично НСО".

"Виждаме акции срещу тежки организирани престъпни групи, а няма лица, които да бъдат защитавани във връзка с тези разследвания. Искаме да видим дали парите, които са предназначени за опазване на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, не се харчат предимно и само за охрана на главния прокурор", посочи колегата му от ДБ Емил Христов. Атанас Славов пък съжали, че докладите са единствената "палеативна мярка" за контрол над главния прокурор от страна на НС.

 Срокът за внасяне на доклада от Гешев е двуседмичен, решиха скорострелно народните представители, които по време на разискванията дори намериха време да преброят поименно за кратко пропадналия кворум.