Политологът Румяна Коларова, която беше съветник на президента Росен Плевнелиев, разчете новогодишната реч на Румен Радев като реклама на политическите намерения на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Новогодишното послание на президента започна с една абсолютно неадекватна част, в която той говори за починали, припомня, че част от хората са в недоимък и приключва с една малка спретната реклама на политическия проект на Ахмед Доган, защото призовава всички заедно да обединим усилията си, да не говорим за политика, а в духа на моралния кодекс на строителя на комунизма да забравим своите егоистични цели и да строим светлото бъдеще. Частта с критиките, която е най-силно политизираната е може би най-адекватната от това кратко обръщение", коментира Коларова пред Нова телевизия.

Тя уточни, че речта се пише от началника на кабинета, но тя се обсъжда и последната дума има президентът.

"В речта на Румен Радев скандалът е много съществен, защото виждате едно обединение на политическия проект, който Доган провъзгласи в своето предколедно обръщение, и тук във финалната част чухме абсолютно същите идеи", посочи тя.

Социологът от БСП Михаил Мирчев обаче й опонира, че в речта няма нищо особено и обидно.

"Всички знаят проблемите, с които завърши 2018 г. и за произвола, който беше законово институционализиран, за това, че нито един проблем не беше решен, за корупцията, за която целият свят обявява България за най-корумпирана държава. Какво изненадващо има", запита той.

Според него речта не е обвързана с казаното от Ахмед Доган.

"Той в своята безпомощност подхвърли тезата за програмен кабинет, за да може официално да започне да управлява с ГЕРБ, както досега. И сега, за да увеличим важността на Доган, завързваме за него и президента. Терминът "единение" е на президента от 3 месеца. Какъв Ахмед Доган, какви 5 лева", запита социологът.

От своя страна Коларова репликира, че това е типичен олигархичен етикет, с който се търси унищожаване на междупартийната конкуренция.

"Много ми се иска на мен президентът Радев да нарече нещата с истинските им имена. Извинявайте, да се осъществява България, която е държава член на ЕС, без директни забележки, за институционална ерозия, каквито има в Румъния, Полша, Унгария - ние такъв тип забележки нямаме от нашите европейски партньори", каза още тя.

Ето основният акцент в речта на президента:

"През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019-а да бъде по-лесна. Напротив: това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани. Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция. Други ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности. Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава".