Централната избирателна комисия днес реши да открие процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без предварително обявление за изработка и доставка на хартиени бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на 4 април.

Решението е публикувано на Интернет страницата на ЦИК и на страницата на БТА.

В Избирателния кодекс е разписано, че хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, която при необходимост може да ползва други специализирани печатници.

Прогнозната стойност на обществена поръчка е 1 288 485 лева без включен ДДС.

А след като днес беше изтеглен жребия в ЦИК, представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в парламентарните избори, коментираха номера, който им се падна в бюлетината. Някои се допитаха до нумерологията, а за други това са просто цифри.

"Най-голямото ни предизвикателство ще бъде да се преборим с икономическата, социалната, пандемичната криза и да затвърдим репутацията на България на международната и регионалната сцена - нещо, в което сме се представяли добре по време на всички правителства на ГЕРБ", заяви пред журналисти Георг Георгиев от ГЕРБ след жребия в ЦИК. На 4 април коалиция ГЕРБ-СДС ще се яви с номер 28. Георгиев сметна, че крайният сбор на двете числа е едно, което означава първа политическа сила.

От "БСП за България", на които се падна номер 4, коментираха, че четворката означава "Аз работя". "Това е девизът на четворката, така че в следващия един месец БСП ще продължи да работи, както досега", каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов. "Четворката може да свържем с препятствия, с трудности, но накрая с успешен край, защото на 04.04. ще гласувате с 4 в интегралната бюлетина за промяната", добави той.

"Девет символизира промяната и връзката между човечеството, точно този символ приляга на Движението за права и свободи", коментира пред журналисти Сезгин Мехмед относно номера на ДПС в бюлетината. "От създаването си до днес ДПС доказа, че е партия, която намира баланса в политиката", отбеляза той.

"ВМРО ще е една от водещите политически партии на тези избори", заяви Юлиан Ангелов, организационен секретар на формацията, на която жребият отреди номер 1 в бюлетината. "Надяваме се да бъдем номер едно в сърцата и душите на хората", допълни той.

"Единайсети номер е ясен номер за ясна промяна", посочи Христо Иванов от "Демократична България".

"29 е просто цифра, ще решат българите какво ще се случи на изборите", е прочитът на номера на бюлетината на "Има такъв народ".