Това заяви пред bTV  председателят на Временната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя подчерта, че законът пази независимостта на централната банка и оставки не могат да се искат в пленарна зала, но "трябва целият Управителен съвет да поеме моралната отговорност".

Днес управителят на БНБ прекара 25 минути в сградата на Министерския съвет. Иван Искров пристигна със служебния си автомобил и влезе и излезе през страничния вход на сградата, съобщи БНР. Според радиото той е разговарял с премиера Бойко Борисов, но няма информация за какво е била срещата им.

Само преди дни и премиерът Бойко Борисов изрази учудване, че Искров все още не е подал оставка, както бил обещал. Оставката на Искров поиска и финансовият министър Владислав Горанов.

През септември шефът на БНБ обяви, че ще се оттегли от поста си след конституиране на парламента и решение на казуса КТБ.

Стоянова не коментира дали ГЕРБ имат вариант за наследник на Искров, като посочи, че първо оставката на гуверньора трябва да бъде факт. По думите ѝ вината на БНБ е само едно от нивата около кризата с КТБ.

На първо място тя посочи действията на собственика и мениджмънта на трезора, чието поведение е било „меко казано, непрофесионално, то си е жива кражба".

Депутатът от ГЕРБ разкритикува и одиторите, които години наред не са откривали проблеми в банката.

По отношение на цената на банковата криза, Менда Стоянова се въздържа от категоричен отговор: „Едно са преките щети, друго са щетите, които са нанесени на цялата икономика".

Председателят на временната бюджетна комисия се обяви срещу определението „рекорден" за външния заем от 1.3 млрд. евро, които страната ще вземе. По думите ѝ той е част от общо 4.5 млрд лева нова дълг, който правителството ще деверсифицира.

Днес парламентът ще разгледа на 1-во четене актуализацията на бюджет 2014, където е предвидено емитиране на нов дълг в размер на 4.5 млрд. лв.

Според Стоянова 1 млрд. лева ще отидат за рефинансиране на заема, с който Първа инвестиционна банка беше подкрепена през лятото, а други 2 млрд. ще са за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ. Тя подчерта, че парите ще се върнат с лихва, по-висока от тази по ценните книжа. Така по думите ѝ държавата даже може да спечели от операцията.

Освен това Стоянова посочи, че парите на бюджетните разпределители (общини и държавни ведомства) са гарантирани с ценни книжа и те също ще бъдат изплатени в пълен размер.
1.5 млрд лева от новия дълг ще са за допълнителния дефицит по бюджета, който ще бъде гласуван днес в парламента. Менда Стоянова обясни, че дефицитът се явява на база на неизпълнението на приходите, които са били планирани „кухо".