Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Италианската република Джузепе Конте по повод разпространението на пандемията COVID-19, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов изрази подкрепа и солидарност с Италия, която е най-тежко пострадалата страна в Европа. Двамата правителствени ръководители дискутираха ефективните мерки, които всяка една от двете държави прилага за ограничаването на вируса.

По време на разговора Борисов и Конте обмениха и мнения за тестове за диагностика на COVID-19, за лекарства и медицински консумативи при лечението на пациенти, заразени с вируса.

"Пандемията е бич за целия свят. Няма държава, която да не е притеснена. Затова всички ние трябва да бъдем единни и солидарни, за да опазим здравето на нашите граждани и да преодолеем заразата", заяви българският премиер.

Той подчерта, че всички държави са длъжни да продължат борбата с COVID-19 чрез непрекъсната взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението.

Борисов изтъкна, че наред с наложените мерки за социално ограничаване трябва да продължи и работата по смекчаване на икономическите последици от пандемията в подкрепа на бизнеса.

Той запозна Конте с бързата и успешна реорганизация на дейността на българската индустрия по време на извънредното положение. И отбеляза, че наши компании произвеждат защитни облекла, шлемове и маски, които вече са достигнали до медицинския персонал, работещ пряко с пациенти с COVID-19, допълниха от кабинета.

"Българската индустрия произвежда много качествени стоки. В момента се раздават за всички нуждаещи се. Днес дори ще бъдат изпратени 100 защитни облекла в Република Северна Македония", изтъкна още в разговора Бойко Борисов.