Премиерите на България, Гърция и Северна Македония Бойко Борисов, Кириакос Мицотакис и Зоран Заев ще проведат тристранна среща в четвъртък в кулоарите на Солунската среща на върха 2019, бизнес мероприятие, организирано от Индустриалната федерация на Гърция, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Първата среща на Мицотакис със Заев беше на 24 септември в Ню Йорк, в кулоарите на среща на ООН.

Очаква се двамата да обсъдят споразумението за името от Преспа, подписано с предишното правителство на Гърция, както и преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Срещата им се очаква в 18,30 ч. и ще бъде последвана от разговори с Борисов в 19.30 ч. в хотел Hyatt Regency. Мицотакис ще присъства на пресконференция за представянето на новата търговска марка за македонски продукти в хотела в 15,30 ч. и бъдете водещ оратор на вечерята на върха в 20.30 ч.

От своя страна външният министър Никос Дендиас ще бъде в Белград в четвъртък за среща със сръбския си колега Ивица Дачич, както и със сръбския президент Александър Вучич и гръцки бизнесмени, активни в Сърбия.

Очаква се Дендиас да участва в дискусия за европейските перспективи на страните от Западните Балкани и подготовката за предстоящия гръцко-сръбски съвет за сътрудничество на високо равнище, който ще се състои под ръководството на Мицотакис, се казва в съобщение на външното министерство.

Гръцките и сръбските външни министри ще направят съвместни изявления пред пресата около 13:30. в четвъртък (атинско време). След това Дендиас ще се срещне със сръбския президент, преди да положи венец пред статуята на гръцкия революционен герой Ригас Ферайос при кулата Небойша в Белград, където той е убит по времето на Османската империя.