На "Позитано" 20 даже и оставка не могат да подадат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД "Свързаност" към ЕК Роберто Виола. 

На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. "Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво", заяви той.

По отношение на случващото се на "Позитано" 20 Борисов заяви: "Даже и оставка не могат да си подадат".

"Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна", заяви Борисов по повод на това, че България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Очаква се Еврокомисията да вложи общо 840 млн. евро, за да бъдат изградени центровете за свръхбързи изчисления. Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини.

"Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните  производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината - особено за ваксините. Огромни възможности.

От наша страна ще бъде направена сградата, разположението в технопарка, каза още премиерът.

Снимка: Булфото