Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна  Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Съветът по киберсигурността бе създаден с приетия Закон за киберсигурност на 31 октомври 2018 г. и ролята му е да консултира и координира политиката на Министерския съвет по въпросите на киберсигурността.

Николова поема новата отговорност след дигиталния хакерски пробив на сървърите на НАП, в резултат на който бяха свалени и получиха публичност лични данни на над 5 млн. българи.

Оглавявания от Николова съвет ще обединява министрите на вътрешните работи, отбраната, външните работи, финансите, транспорта, енергетиката, здравеопазването, околната среда и водите и др. В състава ще влиза и представител на президента, определен от него с указ. Държавният глава, председателят на парламента и премиерът ще могат да участват лично в заседанията на Съвета по киберсигурността.

Новият орган ще трябва да анализира тенденциите при киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост ще предлага решения и действия по отношение на тях.

Съветът също така ще предлага на Министерския съвет Национална стратегия за киберсигурност и пътната карта към нея, както и изготвя периодичната им актуализация.

В Закона за киберсигурността са заложени мерки срещу инциденти, които причиняват големи икономически вреди и подкопават доверието на потребителите. Въведени са изисквания за сигурност, на които операторите и доставчици на цифрови услуги трябва да отговарят.