Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Пред онлайн изданието "24 часа" премиерът потвърждава, че Кьовеши има подкрепа за поста, но "при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително".

Новината за подкрепата на Борисов за Кьовеши беше потвърдена и от правителствената пресслужба пред bTV.

Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния. НЛП е румънската дясна партия, която си води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП, уточнява "24 часа".

Изданието пише още, че България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит.

Кьовеши е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната ѝ страна. Тя е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция, а в момента е подсъдима в страната си с обвинения за злоупотреба с власт.

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Двамата кандидати не успяха да съберат категорично мнозинство от стария състав на Европейския парламент. Вчера румънският президент Клаус Йоханис обяви, че в телефонен разговор френският президент Еманюел Макрон му е казал, че ще изтегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще подкрепи Кьовеши.

Новите евродепутати и правителствени ръководители имат няколко месеца, за да направят окончателен избор.

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Основната ѝ цел ще бъде да наказва злоупотребите с еврофондове и измами с ДДС.