Последните четири години, докато управлявахме ние, България беше фаворитът на Балканите. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежи от партията, които бяха дошли да го поздравят за рождения му ден, съобщават от пресцентъра на партията.

Борисов съобщи, че Зоран Заев му се е обадил вчера, защото сега управляващите се опитват да излъжат много хора.

"Аз знам, че нашите партньори не са наивни, но те вървят уверено да ги излъжат. Защото начинът, по който конструират нещата, накрая ще бъде или много лош за България, или ще направи между две най-близки държави народите ни да се мразят десетилетия наред напред", предупреди Борисов.

Той бе категоричен, че договорът за добросъседство, който беше подписан между България и Северна Македония по време на управлението на ГЕРБ, беше една добра стъпка и нашата стратегическа цел е влизането на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.

"И тук вие младите хора трябва да направите всичко възможно поколенията, които сте сега и следващите поколения да не се мразят. Радев раздели държавата, както виждате във всичко. Вчера инакомислещите си имат празник хората, провеждат си го. От другата страна друг митинг, който го отрича. За всяко нещо разделят. И сега разделиха народа и по темата Северна Македония. Кое е по-добре - да имаш съсед, член на Европейския Съюз и НАТО или не", попита председателят на ГЕРБ.

Той посочи, че трябва да се започва от рамката и затова сме направили договора за добросъседство.

"До този момент аз мисля, че ги лъжат, но да изчакаме Европейския съвет на 24-25 юни, той не е далеч. Срещата на НАТО преди това е в Брюксел. Дано имат куража, дано имат уменията да проведат преговори, които да направят двата народа на тези две съседни държави - България и Северна Македония, най-приятелски", призова Бойко Борисов.

"Спомнете си, тук са проведени 40-50 срещи сигурно. Спомняте си, на всеки 4 месеца се събирахме - Сърбия, Румъния, Гърция и България, по проекти, ей така, само да се видим, да покажем добронамереност. Докарахме и израелския премиер, турския президент, европейците тук. Ние бяхме водеща сила на Балканите", припомни председателят на ГЕРБ.

По думите му, сега политиката, която се води, ще направи така, че да се смразят два най-близки съседни народа.

"Представете си, вие сте македонци и съседите ви, най-близките ви хора, казват: "Няма да вървите вие в Европейския съюз. Няма да ходите там". Дали ще ви обичат?", попита Бойко Борисов.

"И затова ние със Зоран Заев и със Стево Пендаровски се опитваме да направим така, че именно отдолу нагоре да тръгне. Да, историята е изключително важна, но какви пращат непрекъснато да преговарят? Историята е важно нещо, но оставете ги историците да я свършат работата. Сега с тази позиция - "Ние, ние, ние..!" създават такава вражда, която поколения наред след това ще се мразят", предупреди Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни на младежите от партията, че омразата от войните остава сред хората поколения наред.

"Сръбският президент, Борис Тадич беше тогава, дойде и заедно отидохме на Шабла. Тогава правехме заедно учения, в които участваха и сръбските военнослужещи сили, техните дивизионни включително. И когато сръбският президент Борис Тадич тръгнал за България, майка му му казала: "Внимавай с бугарите, по-лошо от тях нема". Още паметта от войните в старите поколения стои", разказа Бойко Борисов и попита младежите искат ли и те да израснат в такава среда.

"Защото Радев ги подвежда хората. Уж ще ги признават, уж няма да ги признават. Тук има договор за добросъседство. Това е най-важната точка. Така се е създал Европейският съюз - от най-враждуващите държави Германия, Франция, Великобритания, Испания... 100-годишни войни", припомни Борисов.

Бойко Борисов благодари на всички колеги премиери, президенти и председатели, които от сутринта са го поздравили за рождения му ден.

"Това ми дава много кураж, че ГЕРБ е истинска европейска партия. Много работа сме свършили. Незаобиколим фактор бях направил България да е. Дали в Турция, дали в Сърбия, дали в Гърция, дали в Северна Македония.. всички знаеха, че без България не става", категоричен бе Борисов.

"Вие няма да се подвеждате по омразата на Радев, която насели в народа. Сега за всичко се мразят. Никой нищо не предлага", призова Бойко Борисов и припомни, че Радев говореше непрекъснато за грантове - "Давайте на бизнеса!".

"Сега чух по новините, че от юли месец няма вече грантове, минават на кредити. А защо тогава в най-тежката епидемия, вместо да застанеш на страната на народа си, на правителството, да минем заедно през кризата, ти я разделяше всеки ден?", попита председателят на ГЕРБ кандидат-президента Радев.

Борисов посочи, че сега здравният министър Кацаров се ваксинирал, а месеци наред обвиняваха ГЕРБ, че това, което правим, е грешно.

По време на срещата Бойко Борисов изрази и възмущението си от поредната манипулация на служебното правителство.

"Да се стигне до това да източат язовирите, за да отидат да се снимат. И тук не трябва въобще да се коментира - на 31-ви май графиката и снимките показват пълен язовир. Отиват да се снимат - празен до дъно", заяви Борисов и припомни, че дори беше обвинен, че е ял деца.

"Излизат, хвърлят и всеки ден цапат, цапат. Ама това създава омраза, тя почва и във вас да прониква. Това е, което ме притеснява. Ние трябва да сме добри. Това е, което Европа от нас очаква и народът го очаква. Нашият миролюбив народ. Няма да им се дадем, само че не може да ни води омразата. Ние сме европейско развитие на България. Вие трябва да мислите как Балканите да станат по-добро място за живеене. А то може да бъде само когато всички сме заедно", призова председателят на ГЕРБ.

По повод скандалните записи на среща между съветника на президента Пламен Узунов и бившия митничар Петко Петков, на която двамата си оставят телефоните надалеч, комуникират с бележки и си разменят голям хартиен плик, Борисов коментира, че никой не отрича, че такава среща е имало. "Самото криминално деяние... Тези, които са работили в службите знаят - първо отиват, махат телефоните... Те са на власт, защо се пазят от телефоните? Какво ще си кажат? Ако е "Благодаря за еди какво си, за еди що си!"? Единият идва конспиративно, оглежда.. После другият идва... Оглежда, маха телефоните, пак сяда. Почват да пишат на бележки. Прибира във вътрешния джоб и вика "Къде са нещата?" и оня вади отзад - "Заповядай!", гледа ги - не дрънчи нищо, добре е! И на другия ден торбите заминават най-вероятно към Радев. Там са назначенията", посочи председателят на ГЕРБ.

По повод смените на ключови кадри във Фонд Земеделие, Агенцията по горите, БАБХ, Авиоотряд 28 и т.н. Бойко Борисов попита какво общо има това с изборите? "Слагат през задния вход само на БСП кадрите", посочи още председателят на ГЕРБ.