Много добри новини от Брюксел. НАТО официално отправи покана към Македония за стартиране на преговорите за присъединяване към Алианса. Поздравявам моя колега Зоран Заев за тази сериозно стъпка напред. Още една цел, поставена по време на българското председателство, е постигната. Положихме големи усилия и съм радостен от този напредък.

Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес Йенс Столтенберг обяви покана към Македония да започне преговори за членство в Алианса, но постави като условие приемане на споразумението с Гърция за името на бившата югославска република.

От Външно министерство също приветстваха решението от Срещата на върха на НАТО за започване на разговори с Република Македония за присъединяване към Алианса.

"Подкрепяме решимостта на правителството в Скопие да продължи с прилагането на реформите и с укрепването на добросъседските отношения. От своя страна ще продължим да оказваме необходимата подкрепа в духа на нашия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписахме през 2017 г. Разглеждаме постигнатия напредък и като успех на нашата активна политика за европейско и евроатлантическо бъдеще на целия регион - успешно реализиран приоритет и в рамките на приключилото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС", посочват от МВнР.

От министерството заяват още, че "поканата към Република Македония е ясно потвърждение, че политиката на "Отворени врати" на Алианса остава валидна и допринася за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство".