България ще предложи на предстоящия Европейски съвет да бъдат затворени всички външни граници и официално всеки, който иска да влезе в ЕС, да отиде на КПП, да му се вземат отпечатъци, да се прегледа. Това обяви пред участниците в заседанието на КОСАК в НДК премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че вариантът за незабавната превенция, която трябва да е в основата на борбата срещу незаконната миграция в Европа, е компромисен.

Така са направили САЩ и Канада, обясни премиерът. Държавите, по думите на Борисов, които сме на първа линия, ако трябва да бъдат подпомагани, и всичко да е с официални КПП. Българският премиер смята, че е най-добре "мигрантите, вътре в ЕС, да се види кои могат да бъдат интегрирани, а останалите да се върнат в държавите по произход". В противен случай, предупреди той, тази тема ще разцепва обществата, а и не е правилно, защото не може всеки да идва откъдето си иска и да си прави каквото иска.

Борисов не е оптимист, че може да бъде спряна миграционната вълна от Близкия Изток. Затова, подчерта той, ако юли не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но под натиска и силата на обстоятелствата.

Министър-председателят изтъкна добрата работа на България срещу нелегалната бежанска вълна чрез изграждане на съоръжения по границата с Турция, засилване на полицейската охрана, патрулни кораби. Резултатът, напомни премиерът, за година и половина вече имаме нулев натиск от мигранти. Тази защита на европейския данъкоплатец е струвала 160 млн.евро. От тези пари на практика сме усвоили 80 млн. евро, за останалата половина имало все още в ход процедури по обжалване. България си е свършила работата, заключи той.

Отчитайки пред представителите на парламентите на страните от ЕС свършеното по време на нашето европредседателство, Борисов акцентира и върху интеграцията на Западните Балкани, която е наш приоритет.

Краткият исторически преглед на премиера беше насочен към войните в региона - десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи, стотици хиляди загинали, най-близката война в Европа беше преди 15-20 години в Косово - разрушения, жертви, после милиарди от Европа за възстановяване, напомни той.

Решихме да дадем пример с Македония и успяхме със Зоран Заев да подпишем договора за добросъседство, отбеляза Бойко Борисов. Той се гордее и с това, че именно в София, по време на срещата на върха през май Заев и Ципрас са обявили, че ще намерят решение за името на Македония, за да не бъде спирано Скопие за форматите, в които учства. Същото се надяваме за Косово и Сърбия - да си подадат ръце, каза Борисов.

Прекрасно знаем, че всички държави не са готови, но перспективата ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите, убеден е българският министър-председател. Положихме доста усилия, има известен напредък, оптимизъм, е неговата равносметка за една от основните каузи на българското европредседателство.