Премиерът Борисов разкри нови подробности как България ще финансира покупката на 8 нови американски Ф-16. Вчера той обяви, че сумата ще е около 2,2 млрд. лв. на фона на информации, че сделката ще натовари външния дълг на страната с поне 300 млн. лв.. Днес той поясни, че подписването на договор ще доведе до ремонт на бюджета.

"МО получи офертата от САЩ, обсъждат я, водят финални преговори. Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме (...) Между 2 и 2,2 млрд. лв. - някъде там вървят преговорите", обясни министър-председателят.

На практика, фискалният резерв може да нарасне именно с емитирането на държавни ценни книжа като тези, които финансовото министерство обяви, че е пласирало на търг преди два дни.

"Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица. Твърдо ще отстоявам този 1 лев, а какво ще решат другите партии, е тяхно решение", добави той пред журналистите в Брюксел.

"БСП две години не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Не им прави чест да се изкарват победители, разликата на изборите беше почти 10%", добави той.

По повод субсидиите и отлагането на гласуването им на второ четене, премиерът каза: "Бях възложил да се срещнат и с "Воля", с ДПС, правилно реагираха от Обединени патриоти. Сутринта се чух с Валери, Волен и Каракачанов и в понеделник ще се видим обсъдим въпроса. Всички партии имат предложения да се намаляват и таксите в детските градини, и ДДС. Като се прибера ще направя статистика на целия преход и в кои години държавата е загубила по повод тези данъци."


Кадър: Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че името на Кристалина Георгиева е сред обсъжданите при разпределянето на висшите постове в ЕС. Той направи това уточнение в отговор на въпроси на български журналисти преди началото на заседанието на Европейския съвет.

Борисов уточни, че все още няма съгласие кой да бъде следващият председател на Европейската комисия. "Надали ще се договорим тази вечер, няма нагласа за съгласие. Всяко изказване днес е грешно, прибързано и бъбриво", обобщи той.

Премиерът уточни, че Европейската народна партия стои зад Манфред Вебер и има време. По неговите думи към план "Б" ще се премине след изчерпването на план "А" (Вебер). Борисов съобщи, че снощи е разговарял с Мишел Барние, но не даде подробности за съдържанието на разговора. По неговите думи социалистът Франс Тимерманс е фантастичен ръководител, но социалистите са останали втора сила на изборите за евродепутати.

Борисов съобщи, че България ще предложи за еврокомисар отново Мария Неделчева-Габриел. Той добави, че нашата страна би се радвала да запази възможността еврокомисарят ни да отговаря за цифровизацията. "Мария Неделчева е прекрасен комисар, в пряк двубой победи Елена Йончева, изкара най-добър резултат", допълни Борисов.

Той добави, че пред колегите си ще настоява спорът между Турция, Гърция и Кипър за газовите проучвания в Средиземно море да бъде решен с дипломатически средства, на основата на международните закони за териториалните води. Това дрънкане на оръжие хич не е добре. "Бежанците са ни на границата, в момента има нулева вълна, защото поддържаме с хора, техника и дипломация", поясни министър-председателят.