Ние имаме много ясно становище относно присъединяването на Република Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Ще бъде историческа грешка и тежък удар върху народите в тези държави, ако днес не ги допуснем до преговори. Това заяви българският премиер Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет в Брюксел.

"Ние имаме много ясно становище, важни за Балканите, относно Северна Македония и Албания - да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Ако не стане, това ще бъде тежък удар за народите от тези страни. Северна Македония като население е колкото София, колкото малък европейски град. Какъв риск е? Изведнъж показваме характер срещу тях, не съм съгласен", каза още Борисов.

Премиерът заяви, че от британския парламент зависи дали споразумението за Брекзит ще бъде одобрено. "Винаги сме оптимисти в ЕС. Но докато не мине през британския парламент решението за Брекзит, не го коментирам", каза Борисов.

Първо сделката трябва да мине събота през парламента в Лондон иначе това сме го играли много пъти, посочи Борисов. "Божа работа, никой не може да каже", допълни той и каза, че се възхищава на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

По повод съобщението, че "Фолксваген" отлага решението си за нов завод Борисов отбеляза, че започналият общоевропейски натиск срещу тях започва да става контрапродуктивен. Предложили сме терените на "Фолксфаген", Пловдив, София - с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат - са добре дошли. Ние сме подготвени, каза още премиерът.

Военни действия не мога да подкрепя, никаква солидарност не мога да имам за война към никого, заяви премиерът Бойко Борисов. Няма случай да съм се изказал в полза на военни действия. Напротив, най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Те (Турция - бел. кор.) незабавно трябва да прекратят и да седнат великите сили - и американците трябва да участват - трябва да вземат решение и тази война да престане, добави той по повод турските действия в Сирия.

Подкрепяли сме Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията. Военни действия не мога да подкрепя, никаква солидарност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената на това. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна, и винаги сме казвали "ефенди, благодаря!". За войната не могат да очакват подкрепа, там гинат хора, добави премиерът.

Попитан дали България ще вземе решение да спре износа на оръжие за Турция, Борисов заяви: "Ще го обмислим и ще ви кажа". По неговите думи износът на българско оръжие за Турция е за около три милиона долара. Можем и без тях, посочи премиерът по повод сумата на този износ.

"Намираме се в решаващ за ЕС момент. За да продължи икономическото, социалното и териториалното сближаване между държавите членки, Кохезионната политика се нуждае от достатъчно финансиране, със справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони", заяви Борисов, който проведе среща с премиера на Финландия Анти Рине, чиято държава председателства Съвета на ЕС в момента. Двамата политици са обсъдили Многогодишната финансова рамка. Нейният навременен старт е важен за всеки един европейски граждани, каза Борисов преди Европейския съвет.