От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен, одобри решението премиерът Бойко Борисов.

Затова е тук и концесионера от Софийска вода. И добави, че става дума за 300 литра в секунда.

Той изпрати още в понеделник министри и шефове на НЕК да отидат в столичния общински съвети да обяснят замисъла така, че да бъдат правилно разбрани.

"Обяснете каква е целта, още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти- от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно- когато имаме вариант двата града да си помогнат, каза Борисов.

Премиерът се обърна към кмета на Перник с думите "Активизирайте се по подмяната на тръбите, да не стане така да докараме вода и тя да изтече. Борисов посъветва и кметовете на Шумен и Търговище да се активизират и заяви: Водопроводите са на по 50 години, ако ги бяха подменили преди нас... Нямаше да се налага хем магистралата да правим, хем водопровода. Искам да се мисли дългосрочно, как този скъп за света продукт - водата, да бъде пазен. Защото българинът не го цени- отнася се към водата като към нещо, което си идва ей така отгоре. Зимно време не се спират чешми. От всички решения това ми се вижда. Ще ни струва пари, но няма да нанесе щета, пък и в бъдеще ще има проигран вариант за такива случаи.

Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро отчете пред премиера и колегите си, че е ходил на проверки, изискам е справки. Той подчерта, че водата от Белмекен не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник.

Кметът на Перник обеща да се подмени ВИК структурата. Ще се подмени. Той изрази надежда, че решението, което днес ще се вземе ще успокоим хората в Перник, че този резервен вариант дава гаранция и сигурност в дългосрочен план. Перничани да не бъдат поставени пред подобен тип изпитания.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че още в понеделник ще насрочи заседание на комисията по инфраструктура, на което да присъстват и министри и концесионера, за да са сигурни общинските съветници, че по никакъв начин няма да се засегне водоснабдяването на София.

Регионалният министър Петя Аврамова увери, че по най-бързия начин ще се издадат разрешителните. Караниколов обясни, че трасето ще влиза в пернишкия квартал Изток, и е 13,5 км, няма да има отчуждаване, защото минава през държавни и общински земи. Осигурени били 25 млн. лв. и има готовност за незабавна работа.

Премиерът разпореди още, до довечера да се пусне водата за Търговище и най-късно до понеделник в Шумен.

В края на заседанието, подсетен от финансовия министър Владислав Горанов, премиерът честити рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова. "Да си жива и здрава, извинявай, че не съм досетлив, но не видях бонбони на масата", каза на рожденичката премиерът.

Той прочете писмо от асоциация за дрехи втора ръка, които били разтревожени от слухове за мораториум върху боклука и ги увери пред министрите си, че такъв вариант няма и не засяга тяхната дейност.