„Това до голяма степен е в резултат на икономическата криза. Това сваля оценката – недоволството на хората, че биха искали по-бързи мерки в сферата на икономиката”, обясни Мирослава Радева – директор на МБМД, цитирана от "Фокус".
Според 22% от хората борбата с корупцията е едно от най-важните действия на кабинета „Борисов”. На второ място идват ревизията на миналото правителство и усвояването на еврофондовете с по 10%. 1% от хората са оценили като важно действие на кабинета реформата в здравната система, проверката на ДАНС, вдигането на акциза върху алкохола и цигарите, закона за амнистията и бюджет 2010.
Според 14% от анкетираните, мерките срещу кризата са най-важното декларирано намерение на правителството. Борбата с корупцията се нарежда на второ място с 12%, а вдигането на доходите на трето с 9%.
48% от изследваните лица напълно одобряват действията по ревизия на управлението на Тройната коалиция, които е предприело правителството на Бойко Борисов. Само 6% не одобряват тези мерки.
63,6% е доверието на гражданите към самия Бойко Борисов. Доверието към него в сравнение с месец май, преди да заеме поста премиер, се е повишило значително - тогава то е било 43,8%. На второ място след Борисов се подрежда Георги Първанов с 49,7%, следван от Меглена Кунева с 35%, Цецка Цачева с 31,4%, Борис Велчев с 24%, Яне Янев с 23,8%. Доверието към бившия министър председател Сергей Станишев е спаднало от 24,4% през май на 16,2% през октомври.
С най-високо доверие от министрите се ползва вътрешният министър Цветан Цветанов – 51,6%. След него се нарежда министърът на образованието Йорданка Фандъкова с 48,4%, следват Божидар Димитров – 45,8%, Симеон Дянков – 43%, Румяна Желева – 41,9%, Вежди Рашидов – 41,7%. С най-ниско доверие от новите министри се ползва министърът на околната среда и водите Нона Караждова – 29,9%.
Доверието в правителството към 100-ия ден от управлението при кабинета на Иван Костов е било 58%, при Симеон Сакскобургготски – 51%, при Сергей Станишев – 34%, а при Бойко Борисов – 52%. След първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов” недоверието в него е 40%.

Вижте видео от представяне резултатите от анкетата