"Ще изчакаме решението на комисията. Аз вчера разговарях с много колеги от Европейската народна партия, които считат, че тя се представи добре", каза още той по повод критиките към представянето на външния ни министър по време на изслушването й пред Европарламента вчера като кандидат за еврокомисар, предаде "Фокус".

Борисов посочи, че очевидно в основата на случилото се около препитването на Румяна Желева в ЕП са замесени среди основно от БСП и от НДСВ.
Вчера официално от червената партия изнесоха данни за неин конфликт на интереси - докато беше евродепутат преди години, е била и в управата на фирма. Такава информация представи в Брюксел и евродепутатът Антония Първанова (НДСВ).

„Искам да кажа на тези от БСП, че дори не са ме ядосали. Гледах ги със съжаление и снизхождение и бих се обърнал към колегите от БСП и НДСВ – на жените не се правят такива работи. Нека да благодаря на БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока. Вчера направиха изявление в България, принесоха го в Брюксел. Ще се пошегувам с тази поговорка, че в Ада в българския казан няма дявол да го пази, защото самите българи се дърпат навътре. Българите сами си създават проблеми. Оттам идват тези оценки за най-корумпирани и все най, най... във всички отношения. Единственото, което можаха да извадят от г-жа Желева е някакъв мним конфликт на интереси във фирма, в която не е работила. Но цяла Европа сега говори, че нашият кандидат имал такъв конфликт на интереси”, каза премиерът.

Той е убеден, че е имало предварителен сценарий и от правителството са знаели за това. По думите му в капана, в който са вкарали Желева, тя е реагирала емоционално, цитира го БГНЕС.
Единственото, което успяха да извадят срещу Желева, е един мним конфликт на интереси във фирма, която не е работила, каза премиерът. Той посочи, че от Желева знаел, че такъв конфликт няма, предаде БТА.

Бойко Борисов не смята, че е направил кадрова грешка с избора на Румяна Желева като предложение на правителството за еврокомисар, съобщи БТА. По думите му, е имало много "по-трагични" кандидатури за еврокомисари от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат.
Все пак той призна, че има вариант "Б", в случай, че тя не бъде избрана. Попитан кои са другите възможности, той отговори: "Ще ви кажа, когато преценя", предаде "Дневник".

Самата Румяна Желева дойде на днешното заседание на Министерски съвет. Първоначално тя отказа всякакви коментари пред журналисти, но по-късно говори. Тя призова да се изчака проверката на правната комисия към Европейския парламент, свързана с въпросите към нея за конфликт на интереси, съобщи "Фокус". Желева заяви, че преди това становище да бъде ясно, не е коректно въпросът да се коментира и да се пише повече за него.

На въпрос дали ще оттегли кандидатурата си, Желева отговори
, че към момента не обмисля никакви варианти, а изчаква становището на комисията, след като такова решение беше взето при изслушването й. Според нея до 19 януари правните становища трябва да са готови. Тя обаче не отговори на въпрос как оценява представянето си на вчерашното изслушване.

Вижте видео от изявленеито на премиера Борисов