Това е докладвано на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов за изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите с Турция, съобщиха от правителствената информационна служба.

В съвещанието са участвали председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция „Гранична полиция” и на службите за сигурност.

Те са докладвали, че ситуацията в бежанския център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване и повишаване капацитета за медицинско обслужване на чужденците. Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение.

Изграждането и ремонтът на оградата на РПЦ в Харманли върви по график.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци.

Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

Всички тези мерки бяха набелязани след бунта на афганистанци в бежанския център в Харманли, при който се стигна до сблъсъци със служители на МВР и ранени и от двете страни.

Още същата вечер, когато Борисов отиде там, заяви:

"Какъв е изходът - на първо място войната (в Сирия и Ирак) да спре и да се даде възможност на тези хора, да има къде да ги екстрадираме. За началото на декември сме поръчали за Афганистан самолет - да почваме екстрадицията, да видим има ли ли кой да ги приеме там“, каза Борисов.