Наясно сме, че има още много, което трябва да се направи, за да се смекчат ефектите от кризата, отбеляза Борисов. Той отбеляза усилията на правителството за спиране на корупцията и добави, че се прави необходимото, за да се навакса изоставането в усвояването на еврофондовете, както и да осигури по-добър бизнесклимат.

Очаквам, че всички ще работите за европейското развитие на България, обърна се Бойко Борисов към депутатите. Очаква се България да подаде документи за приемане в ERM2 - подготвителния двугодишен етап на присъединяването към еврозоната, в края на януари. Нарастващото напрежение около Гърция обаче вероятно силно ще охлади ентусиазма на ЕЦБ и останалите институции, от които зависи одобряването на българската кандидатура.

Премиерът каза, че когато икономическите и финансовите мерки дадат резултат, ще бъде направено всичко необходимо, за да се повишат доходите на работещите в публичната сфера и на пенсионерите.

Според министър-председателя парламентът трябва да продължи активната си работа по обсъждането на внесените от Министерския съвет законопроекти. Сред тях са промени в закона за насърчаване на заетостта, за съдебната власт, облекчаване на регулаторните режими, висшето образование и др.