Това заяви пред bTV бившият министър на енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров.
"Проблемът е, че за експертни въпроси се разпалват политически игри. Нещата у нас отиват към политическа репресия", каза още бившият енергиен министър, цитиран от КРОСС.

Той даде пример с договора за доставка на природен газ от Русия от 2006 г., след като вчера Бойко Борисов обяви, че дава газовите договори на главния прокурор и по специално този между "Булгаргаз" и "Газпром".
"За договора за доставка на природен газ от Русия през 2006 г. има решение на Министерски съвет, което значи, че той е политика, а не дребни далавери, защити се червеният депутат от критиките на управляващите. Седнахме да преговаряме. Постигнахме не рязко, а постепенно повишаване на цените към 2013 г. Това не постигна нито Украйна, нито Беларус, нито дори Русия", обясни Овчаров.

По думите му договорът е в защита на националния интерес, а българската страна не се е поддала на руския натиск.
Без този договор нямаше да има „Южен поток", нямаше да има транзит, гарантиран до 2030 г., нямаше да има „Бургас-Александруполис". Свършили сме черната работа. Той не знае дори как да обере дивидентите, а се скара с Русия", каза още социалистът по адрес на премиера и попита:."Не е ли политическа репресия това да гониш някой, който е правил политика?"


Междувременно в Разград енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че промяната в договора, направена по времето, когато министър е бил Овчаров, "нито е хубава, нито е трябвало да стане". По думите на Трайков е факт, че ако не е било направено допълнителното споразумение към договора с "Газпром", "до ден днешен цената на газа щеше да е със 30% по-ниска".