Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: "Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака?" Това каза пред журналисти в Александруполис премиерът Бойко Борисов.

По думите му, целият свят сега го е страх от заразата.

"Държавата - това сме всички ние", посочи той.

Според Борисов решение срещу коронавируса ще бъде намерено в най-скоро време, тъй като целият свят е поел ангажимент да се справи със заболяването.

Още преди два дни на извънредния Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. 

Във вторник вечерта обаче здравният министър Кирил Ананиев заяви, че т.нар. доброволна карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка - за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск. Според него за пристигащите от рискови зони без симптоми на коронавирус няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

Същевременно стана ясно, че починалите от коронавируса в Северна Италия са станали 12, предаде Ройтерс. Потвърдени са 374 случая на заразяване с вируса, съобщи днес италианската служба за гражданска защита.

Всички починали от коронавирус до момента са възрастни хора, които са имали и други здравословни проблеми, отбелязва Ройтерс.

Германското правителство не смята за необходимо да съветва гражданите си да не пътуват в Италия, заяви днес говорител на германското външно министерство.

"Далеч сме от този сценарий", заяви говорителят на редовна пресконференция на правителството.