ГЕРБ печели изборите, ГЕРБ трябва да посочи еврокомисар, мотивира се той пред журналисти, цитиран от БНР.

"Цяла Европа го доказа, тези още тука не могат да го разберат - че като загубиш избори, нямаш право да номинираш. Кристалина Георгиева е. Тя се доказа през годините като най-добрия еврокомисар. Където се вика, БСП да бяха дошли да кажат: "Какво бихте казали по тази тема". Официално да ни поканят, да разговарят, те си мълчат, пазарят се, не знам...", каза още бившият премиер.

Преди дни той обяви, че е готов да се обзаложи, че лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде предложен за еврокомисар по имиграцията.

От левицата отвърнаха, че това са брътвежи.

Премиерът Пламен Орешарски, който трябва да направи предложението, отрече управляващите да са говорили за евентуалната номинация на Кристалина Георгиева или Сергей Станишев, не били обсъждани никакви имена.

Той уточни, че на 16-и юли ще има Европейски съвет и ще го използва, за да се ориентира допълнително.

Бившият евродепутат Ивайло Калфин, който сега е част от АБВ, коментира днес в интервю за "Фокус":

"Нека да видим какво ще е предложението, но при всички случаи, чуваме го и по български медии, че някои наши евродепутати се заканват. Изслушване пред Европарламента ще предполага огромен скандал. Да припомня, че ЕНП има да си връща на социалистите за техния неуспял български кандидат на предишните избори (Румяна Желева от ГЕРБ - б.р.). Огромен риск ще бъде от страна на Сергей Станишев, ако се подложи на това нещо, включително с риск за репутацията на държавата".

АНКЕТА: Кой ще бъде българският еврокомисар?