В официално изявление от пресцентъра на Националната гражданска инициатива опровергаха статия във вестник „Галерия”, озаглавена: “Порция записи от Банкя показва: Бойко и Николай Гигов плащат на Първанов”.

В нея се твърди, че редакцията разполага с аудиозаписи от разговори между Борисов с Първанов и с Румен Петков в Банкя, по време на които обсъждали общ проект за евроизборите. Лидерът на ГЕРБ казал, че ще поеме кампанията по финансирането. Другият спонсор щял да бъде оръжейният бос Николай Гигов.

Договорката била Първанов да изиграе ролята на троянски кон, като овладее БСП отвътре. След това щяло да се направи обединение с ГЕРБ за правителство на националното съгласие.

"Написаното в статията е груба и дори смешна лъжа. В тази връзка в близките дни Георги Първанов (президент 2002 - 2012 г.) ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и ще потърси правата си в съда относно тиражираните клевети по негов адрес", се казва в съобщението на АБВ.

В него се заявява още, че очевидно заявката за участие им в евровота предизвиква силни притеснения сред опонентите им, а тази статия е част от тежката компроматна война срещу тях.

По-рано днес и Бойко Борисов отрече да е имал срещу с Първанов и уточни, че двамата не са се виждали от времето, когато той беше президент.

"Твърденията за коалиция между мен и Първанов са нелепи и невъзможни. Странно как в някои явно много информирани медии започват да се цитират СРС-та за подобни разговори и аз продължавам да настоявам компетентните органи да се занимаят с тази информираност на определени лица", написа той във Фейсбук.

Румен Петков също отрече. Той заяви пред Нова телевизия, че е манипулация твърдението, че са се срещали с Борисов заради АБВ, за последно се виждали още докато той беше премиер или малко след това.

В същото време главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова обяви в предаването "Часът на Милен Цветков", че притежават такива записи. Тя твърди, че един от участниците в разговора също ги притежава, но не той бил техният източник, само се бил презастраховал.