При гласуването на кабинета против Борисов да е премиер бяха 85 депутати - от БСП, ДПС и „Атака”, както Велизар Енчев и Слави Бинев от ПФ, които предварително декларираха това. 149 депутати гласуваха Борисов да е министър-председател - от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, ББЦ и независимата Ана Баракова. 144 бяха "за" кабинета, отново с подкрепа от ББЦ, 83 - "против", Енчев се въздържа.

Пред bTV Енчев призна днес, че оттогава е в пълна изолация в ПГ на Патриотичния фронт и усеща, че може би ще бъде изключен. Според колегите му той руши авторитета на групата и пречи на нормалната ѝ работа.

"Снощи на заседание на ПГ на ПФ към мен бяха отправени много остри, на моменти обидни, а в отделни моменти вулгарни обиди заради моето гласуване против кандидатурата на Борисов. Такова поведение в ПГ - да се обижда, напада, дори да се заплашва с физическа саморазправа депутат не само е недопустимо, но незаконно",
обясни по-късно той в кулоарите на
парламента, цитиран от БТА.

По думите му заплахите дошли от Валентин Касабов, но не пожела да влиза в детайли дали той го е заплашил физически.
Енчев заяви, че критиките били само срещу него, въпреки че Слави Бинев също гласувал против.

"Велизар Енчев ме е попитал, коментирали сме го и аз съм дал съгласие той да си гласува против", каза пък съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че снощи на заседанието на групата е бил приет и вътрешен правилник, но не пожела да разкрие дали има санкции, ако някой гласува различно.

Попитан дали депутатите от ПФ са били задължени да подпишат декларация за лоялност, Енчев разясни, че преди три седмици, в края на няколкочасово заседание на ПГ, когато са били уморени, Симеонов предложил всеки народен представител да подпише молба до председателя на НС, в която моли да бъде освободен от заеманата длъжност по лични причини и да отстъпи мястото си на втория от листата.

"Смятам, че това е незаконно, неморално и трябва да бъде осъдено от останалите парламентарни сили и българските граждани", заяви депутатът и уточни, че той не е сложил подписа си.

По думите му такива молби нямат правна стойност, но имат тежка морална стойност и показват, "че моралът в тази група подлежи на сериозна ревизия".

"Нямат никакво право да ме изгонят, тъй като това, което казвам е самата истина, убеден съм, че зад моите думи стоят всички хора, без изключение, гласували за ПФ", допълни Велизар Енчев.

Симеонов потвърди, че има молби до председателя на парламента, под които са се подписали само тези, които желаят.
Той изрично наблегна, че в тях няма финансови ангажименти, и отбеляза, че са копирали добрите практики от другите групи.

По-рано пред bTV Енчев заяви още, че не той, а ръководството е подписало споразумението с ГЕРБ, като само Бинев е бил с някои резерви, а самият Енчев е бил категорично против това споразумение.
По думите му, ако Патриотичният фронт беше обявил тези си намерения в предизборната кампания, нямаше да получи и 24 000 гласа, защото избирателите на ПФ не одобряват Борисов.

„Един човек, гласувал „за” или „против”, не може да промени нещата, но може да взриви дебата за етиката и морала в политиката”, подчерта Енчев, като допълни, че Борисов няма моралното право не само да е премиер, а дори да управлява пожарна команда.

Той добави, че в България нормалните неща са ненормални, а ГЕРБ нарече  "двуглава ламя – Цветанов и Борисов".

"Нямаме право да следваме пътя на българските мутри – всеки допир до тях е смъртоносен”, коментира депутатът, като даде за пример Волен Сидеров и Яне Янев, с които това вече се случило.

Енчев подчерта, че не се притеснява дори вече да не е депутат, като заяви, че не се е натискал да влиза в парламента.
Той дори е подал официална молба пред партията след обявяването на резултатите на ЦИК да не бъде народен представител, но тя не е била приета.

АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет с премиер Бойко Борисов?