"Премиерът твърди, че е спасил България от варианта Гърция, Португалия и всички останали. Изглежда, никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг. Този външен дълг е почти 150 на сто от БВП на страната. Гърция е богата страна с развита икономика и фирмите и банките й нямат нужда от спасяване”, каза лидерът на ДСБ по повод думите на Борисов за двегодишното управление на кабинета, предаде „Фокус”.

"България от 13 години не е имала и няма проблем с платежоспособността си. Делът на нашия публичен дълг спрямо БВП е по-малко от 15 на сто и това не е заслуга на ГЕРБ. Така че, единственото нещо, което е било по силите на г-н Борисов да ни спаси, е несъществуваващата опасност", добави бившият премиер.

Той изтъкна, че ГЕРБ дойдоха на власт с голяма подкрепа, поемайки конкретни ангажименти за реализиране на антикризисна програма.
"Две години по-късно България е последна сред европейските страни по жизнен стандарт и по качество на живот. Не излизаме от кризата, влизаме в период на депресия, доходите са замразени, безработицата е 11-12 на сто, фалира или замразява дейността си значителна част от малкия и средния бизнес, драматично спаднаха инвестициите в страната и макар и най-нуждаещи се най-лошо усвояваме европейската финансова помощ. Единствените, които реализират огромни печалби, са българските монополи”, категоричен бе Костов.

По думите му заради това ГЕРБ е изгубила политическо доверие в парламента. „Правителството на европейското развитие положи клетва като кабинет на малцинството, но с широка политическа подкрепа. Днес ГЕРБ е в политическа изолация и управлява с неясна подкрепа на „независими” народни представители. От самото начало премиерът се самоопродели като премиер на малцинството, това е единственото обещание, което изпълни. ГЕРБ ще отиде на изборите, обявила война на всички”, каза още синият лидер.

Той припомни, че Синята коалиция беше готова да подкрепи, независимо от политическата цена, провеждане на непопулярни реформи, но ГЕРБ се отказаха от тази подкрепа, когато с бюджет 2011 "изоставиха реформите, нарушиха Конституцията и обявиха национализация на пенсионните фондове", цитира Костов БТА.

Според него след три месеца избирателите ще решат и вотът ще отговори на въпроса дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството български граждани и дали желаят излизане от кризата със смели и демократични реформи.
"Ние вярваме, че тогава те ще си спомнят, че единствената политическа формация, която е провеждала смели реформи в момента, се представлява от Синята коалиция", заяви Иван Костов.


"ГЕРБ е сама, но по-силна", отговори от трибуната на НС председателят на ПГ на партията Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС. "По-силна е, защото не предаде доверието на избирателите си и не изтъргува гласовете им, въпреки политическите оферти, които получавахме. През четирите години от своето съществуване ГЕРБ доказа, че е солиден, отговорен и успешен политически проект. Получихме доверието на 1 млн. 670 хил. български граждани, които искат да бъдат управлявани като европейци", изтъкна той.

Последна актуализация в 12,45 ч.