Това каза министър-председателят по bTV във връзка със скандала около Лъчезар Иванов, имайки предвид председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев.

Вчера Лъчезар Иванов подаде оставка като зам.-председател на парламента и като шеф на софийската организация на ГЕРБ заради информацията, че е опитал да спре репортаж на Нова телевизия за имотното състояние на митничар. Иванов ще трябва да напусне и председателското място в здравната комисия в Народното събрание.

Борисов заяви още, че директорът на агенция „“Митници“ Ваньо Танов му е съобщил за натиска от страна на Лъчезар Иванов за назначаването на въпросния митничар Сергей Бранков за началник на митницата в Калотина. Още вчера се разбра, че Борисов е знаел за репортажа за улицата на митничарите край София и лично настоял да съобщят за намесата на Иванов. Днес премиерът потвърди това. Борисов отбеляза, че докато е на власт няма приятели и даде за пример отново Лъчезар Иванов, който му е бил доктор от 20 години.

По въпроса за корупцията обаче, Борисов попита как може медиите да мълчат за Ахмед Доган, който като мандатоносител е взел милион и нещо консултантски договор и това според него е узаконена корупция. По думите му медиите от сутрин до вечер трябва да говорят за това.
Той даде и друг пример - за случая с бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който след скандал бе назначен за шеф на бюджетната комисия в парламента при предишното правителство.

По думите на премиера половината депутати от опозицията са или с повдигнати обвинения, или в съдебна фаза на процес, предаде "Фокус".
„Ние затова, че един депутат се е опитал да помогне на приятел и да влияе, го махаме от зам.-председател на парламента, от председател на здравната комисия и председател на градска организация на ГЕРБ. От нито едно действие на нашите депутати не е настъпило вредно последствие, а от техните действия е настъпило", каза още Борисов и предупреди: "Всеки следващ наш депутат трябва да знае – ако направи нарушение – пада от всички постове".

По думите му в пътуването на Нанев и Иванов да САЩ няма нарушение според доклада на ДАНС, но при всички случаи е на разноски на една частна фирма, което не трябва да се случва, каза Борисов.

"Не можем да си позволим лукса лица, които и да са те, по този начин да се държат с медиите, защото потискането и ограничаването на журналистическата свобода означава доста неприятности за демокрацията", коментира по случая в интервю за Нова ТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Той заяви още, че в една партия, която е много голяма и силна, е нормално да има залитане на някой от неговите членове, но и естествено има процес на прочистване. И допълни, че една година след като ГЕРБ е в управлението, има някои хора, които си мислят, че тя е като всички останали партии.

По повод цените на газа премиерът каза, че пред руската страна са поставени условията на България. Според Борисов досега не е бил поставян пред Владимир Путин въпроса, че ние като страна искаме да бъдат премахнати посредниците. Ние сме поставили нашите условия, чакаме руската страна да ги приеме – България иска правителството да работи на 100% с държавната компания на Русия “Газпром”, категоричен е министър-председателят.
Той каза още, че при разговора си с Владимир Путин поставил въпроса: “Ако ти беше на мое място ще ги пратиш ли в Сибир тези хора – ще ги пратиш, ние само ги даваме на прокуратурата”.