Той каза това преди да напусне пресконференцията в Министерството на земеделието и храните, на която присъстваха министър Мирослав Найденов, колегата му Томислав Дончев, ръководството на Държавен фонд "Земеделие" и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.
Пресконференцията беше по повод плащанията на земеделските стопани, предаде БТА.

Миналия месец премиерът каза, че ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители, Найденов ще подаде оставка.

Подадените заявления от бенефициенти са 91 763, а средствата вече са преведени на 91 213 души, стана ясно на пресконференция днес.
550 човека не са си получили парите и те са стопани, които са отказали да подпишат актовете си за нарушения или са подали нередовни документи.
Земеделският министър каза, че на тези бенефициенти не може да бъдат изплатени парите, защото страната ни е в условията на мониторинг и рискуваме да бъдем санкционирани от ЕК.

"Трябва да има правила и един човек да има, на който трябва да се плати днеска или утре, аз ви задължавам да го направите", каза премиерът по повод плащанията за единица площ, които се финализират.
Борисов препоръча още да се направи такава организация, че "всеки селянин да може да влиза в тази сграда, включително в събота и неделя, защото на човека с нивата или с животното това му е важно".

Данните от търговското салдо в сектора, чийто дял за последните две години е 17 на сто спрямо общия и достига 944 млн. долара, по думите му, показва, че България може да храни и част от света.

"От една страна - тук е най-бедното население, а от друга - стоят огромни необработваеми земи и никой не ги обработва. Логично е да зададем въпроса - защо Северна България - Видинско, Монтана и Врачанско имат толкова слабо усвояване на средствата", каза Борисов. Той препоръча да се положат максимални усилия, за да се възстанови възможността за плащания и изброи - "санкции, актове, пътека за Брюксел, където ако трябва, да им се обясни за всяка една нива какво е положението".

Найденов уточни, че подчинените му работят усилено, но много рядко фермерите посещават министерството, защото тяхната работа е основно в в земеделските дирекции по места.
Той показа и карта за разпределението на парите по региони, която показва най-голям поток на субсидии в Плевенско и Добруджа и най-малко в Югозападните региони.

По отношение на националните доплащания от заявени 72 090 до момента са изплатени парите на 55 298 души и остават 16 792-ма бенефициенти, които имат задължения към НАП. Министър Найденов уточни, че на всеки 15 дни в земеделското министерство пристига информация от данъчните колко фермери са се издължили и след това разплащателната агенция им превежда субсидиите.