Според лидера на ГЕРБ правителството умишлено води това дело към загуба, предаде "Фокус".

Миналата година "Атомстройекспорт" (АСЕ) внесe материалите по иска срещу НЕК по проекта "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. Делото е насрочено за този юли.
В същото време България съди руската фирма в съда в Женева за неплатено старо оборудване за централата.

"Една година Станишев и компания не подписват договора за "Белене", защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн., обещаха, че ще правят "Белене". Ако подпишат днес за "Белене", отпада арбитражът в Париж", каза още Борисов.

По думите му тези загуби ще поеме НЕК, която е 100% държавна, и всички българи ще се бръкнат за тези пари, а после ще изкарат ГЕРБ виновни за това.

Борисов се обяви категорично за европейски енергиен съюз, защото "братска Русия продава на братска България най-скъпия газ" в Европа. Според него, ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа. 

"В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа", подчерта експремиерът.

Той отново декларира, че ГЕРБ е 100% "за" „Южен поток”, но, спазвайки европейското законодателство. Според него това е възможността и български газ да тече по тръбите.

На въпрос дали цената на тока ще се повиши, Борисов потвърди и разказа виц, който е чул от Лютви Местан:

„Попитали Радио „Ереван” ще има ли режим на тока и те отговорили, че режим ще има, но ток няма да има”. По-ясно няма как да ви отговоря"
.

Лидерът на ГЕРБ коментира и създаването на анкетна парламентарна комисия, която да провери срещи на президента с представители на ЕРП-тата. Повод за това стана разговора на Росен Плевнелиев с един от шефовете на EVN във Виена.

Вчера обаче и премиерът Пламен Орешарски призна, че е имал среща с ръководството на дружеството, но за проекта Горна Арда.

По думите на Борисов това е напълно естествено:

"Нали всеки инвеститор, като дойде, иска да се види с първите мъже или жени в държавата. Особено, когато има такава тежка политическа конфронтация и нестабилност. Така че е нормално и Орешарски да се вижда, и президентът, и аз, и всеки, който има отношение към привличане на инвеститори".