Премиерът Бойко Борисов предупреди, че държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година. На дискусия за реформата в сектора, организирана от КРИБ, премиерът коментира, че големите средства в системата не се изразходват ефективно.

"Ако направим една сметчица, ще излезе, че в тази система влизат 8 милиарда лева, а само преди няколко години са били 900 милиона. Ще отрежем магистрали, ще отрежем каквото искате, но здравето няма цена. Само че от това, което видяхме, с всяка година повече и повече, и повече, миналата година с 400 милиона повече – за Касата. И сега, като си правят разчетите, искат да ме изненадат октомври с 200-300 милиона. Няма да е така", категоричен е Борисов, цитиран от БНР.

"Ще дойда на гласуването, защото не може да сервирате това на правителството. Идвате накрая и ни сервирате фактурата да я платим", закани се премиерът на шефа на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Според Борисов не е нормално ръководството на Здравната каса да иска всяка година допълнителни средства, а в същото време хората да не са доволни от качеството на здравеопазването.

Премиерът даде пример с това, че средствата, похарчени за строежа на АМ "Тракия", се виждат и хората са доволни, докато с парите за здраве не е така.

„В българското здравеопазване се наливат пари колкото за десет магистрали "Тракия," че и отгоре, а пак не стигат", каза Борисов.

Борисов призова всички партии да подкрепят здравната реформа на министър Петър Москов. Именно депутатите от ГЕРБ обаче стопираха част от реформите му. Те гласуваха против увеличаване състава на Надзорния съвет на НЗОК. Идеята на Москов бе надзорът на Касата да бъде доминиран от представители на правителството.
Сега в него влиза един представител на пациентските организации, по двама души от работодателските съюзи и синдикатите и четирима представители на държавата.

Премиерът изтъкна, че тази формула е неефективна и припомни вчерашното заседание на надзора, който така и не успя да стигне до решение как да се постигнат икономии и да се решат финансовите проблеми до края на годината. Борисов обеща да отиде в парламента и лично да подкрепи Москов.

Според финансовия министър Владислва Горанов има реален риск здравната система да изпита финансови затруднения в края на годината и той все още не е достатъчно шумно изказан

"Случващото се е в състояние на свободно падане и ако не се вземат някакви мерки, това ще се прояви в следващите няколко месеца", подчерта Владислав Горанов. 

Според него реалният проблем е изключително неефективната система, а непризнаването на това обстоятелство води до ескалиране и до заплащане на твърде висока цена срещу качеството. Той обяви, че в надзорния съвет на НЗОК се води дебат, който очертава дефицит от близо 200 млн. лв. в системата.

Министърът алармира също, че ръстът на средствата за здравеопазване ще постави сериозен натиск върху други сектори.

Самият Петър Москов също изрази недоволство от състоянието на здравната система. Той обяви, че общите разходите за здравеопазване нарастват с 10% повече на година, отколкото БВП на страната. Освен това разходите на НЗОК нарастват много по-бързо от приходите. Според него през 2013 г. здравноосигурителният модел в България е счупен.

Като най-големи проблеми в болничната помощ министърът посочи прекалено големия брой на болнични легла, както и задълженията, които се трупат. Москов подчерта, че здравната реформа цели пациентът да бъде поставен в центъра на системата и да получава комплексно лечение. Затова промените предвиждат НЗОК да не сключва договор с болница, която може да осигури само един епизод от лечението на пациента.

"Стремим се към ефективност, не към икономии и спестяване. Финансиране, обвързано с качеството, а не с количеството", увери той.

Министерството на здравеопазването ще предложи държавните служители с високи заплати да плащат сами здравните си осигуровки, каза пред журналисти Москов. По думите му, ако тази идея се осъществи, само от Министерството на задравеопазванвето ще се спестят 1,5-1,7 млн. лв.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, каза, че има още доста неща, които се нуждаят от сериозна реорганизация, като заедно с енергетиката на първо място е здравеопазването.

Днес бе съобщено, че две онкологии са източвали НЗОК с фалшиви данни за пациенти.