Вътрешният министър Бойко Рашков се ангажира следващата седмица да посети граничните райони заедно с областните управители, във връзка със завишения миграционен натиск, заради който днес отговаря на депутатски въпроси. Той отдава потокът от нелегални мигранти не на работата на служебното правителство, а го определи като световен проблем. 

Първият въпрос дойде от народния представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Христо Гаджев. 

"Притеснени сме от бързо нарастващият брой на нелегални мигранти на територията на България и от способностите на ръководството на МВР да се справи с проблема. Има едно правило - системите на една държава работят най-добре, когато са оставени да си свършат работата на спокойствие. При вас това правило беше погазено. За 70 дни сте успели да освободите 301 служители на МВР и да разхвърляте над 2400 полицаи по различни места в системата. Напълно логично е системата на МВР да работи. През първото полугодие на 2019 г. са заловени 958 негелални мигранти, на 2020 - 429, на 2021 -2278, при 3487 за цялата минала година. Надявам се да не се е увеличило с юлските цифри, които ще ни предоставите. Защото ако тази тенденция се запази с този ръст, в края на тази година не ни чака никак добра картинка", каза Гаджев. 

За Рашков проблемът е глобален, не само местен

В отговора си вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че няма държава, която да гарантира, че през границите ѝ няма да премине нито един мигрант. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото за предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

"Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа", обясни още служебният вътрешен министър. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция пък продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск и заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми. В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница", обобщи министърът. 

"Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса", посочи още Рашков. 

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция. През юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия, каза още Рашков. "Контролът не е занижен, защото се натъкваме на множество случаи, при които мигранти се транспортират", добави той. 

Какво предприема вътрешното министерство?

"Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия срещу завишения миграционен натиск. МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Обмисля се да бъде поискана и евентуална помощ от европейските страни в момент, в който се установи, че не може да се справим със собствените си сили", обобщи Рашков. 

Той отчете, че през май у нас са регистрирани опити на 2500 граждани на трети страни да преминат територията на България. От тях "Гранична полиция" са задържали 113 лица. През юни опит да влязат у нас са направили 4504 души. За същия период са задържани 61 чужди граждани. През юли се отчита лек спад от 5% на опитите да се премине през страната ни в сравнение с предходния месец. 

Снимка: "Булфото"

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опита на граждани на трети страни да влязат на територията на България, като 16 900 са се върнали обратно във вътрешността на съседните държави. 590 лица са задържани от граничните власти, които са влезни нелегално у нас. 

Към момента на българо-турската граница са командировани допълнително 90 служители и са осигурени 10 високопроходими автомобила от други регионални дирекции на "Гранична полиция". На българо-гръцката граница също са командировани допълнително 185 служители и са осигурени 15 високопроходими автомобила.

За първоначално реагиране и действие на МВР и ГД "Гранична полиция" със собствени сили и средства при завишен бежански натиск се въвеждат общо 1020 служители със съответната техника: от дирекция "Жандармерия" - 500 служители, 86 единици транспортна техника; от областната дирекция на МВР - 300 служители със съответните транспортни средства; от ГД "Гранична полиция" 220 души и транспортни средства. 

За подпомагане органите на МВР в дейностите по охрана на границата от МО въвеждат 500 военнослужещи и техника, включително и хеликоптер от ВВС за въздушно наблюдение на границата. Рашков увери и, че МВР няма да рискува живота и здравето на служителите и гражданите, намалявайки срока на карантината. Той обясни обаче, че предвид карантинния престой от 14 дни в домовете за настаняване, се забавя процесът на предаването на лицата на Държавната агенция за бежанците и поради това капацитетът им се запълва.

Минималният престой в домовете за настаняване на бежанци вследствие на въведените мерки не може да бъде по-малък от 21 дни, максималната продължителност е 30 дни, обясни Бойко Рашков. През това време им се правят медицински прегледи, COVID тестове, осигурява се безплатна правна помощ, храна, санитарно-хигиенни материали. 

Благодарение на това, че общият капацитет на домовете на МВР за настаняване беше увеличен на 1060 места, след като бяха предприети мерки от настоящото ръководство на МВР, в най-кратки срокове се предвижда възстановяване настаняването на чужденци, което ще увеличи капацитета, посочи министърът. 

Към днешна дата от началото на годината в двата дома са настанени общо 3180 лица. В центровете на Държавната агенция за бежанците към МС към 29 юли т. г. са настанени 116 кандидати за международна закрила, което е 22 на сто от общия капацитет от 5160 лица, стана ясно от изнесените данни. Рашков информира, че контейнерната площадка в Любимец е освободена и готова за настаняване на лица, към момента там има общо 100 души. Центърът на дирекция "Миграция" в Елхово не функционира поради лоши материално-технически условия и липса на финансиране, добави служебният вътрешен министър.

Снимка: БТА

Бивш и настоящ вътрешни министри си размениха обвинения кой как "обезпечава криминалния контингент"

Думата взе и бившият вътрешен министър Младен Маринов, който първо коментира малкия брой народни представители в залата: "Най-вероятно темата още не я усещате като сериозна, но това е като при глухарите, когато е в разгара любовната игра, те не се усещат опасността. Надявам се това да мине по-бързо и да стъпим на земята".

След това се обърна към Рашков за глобализирането на проблема с миграционния натиск. "Когато администрацията няма какво да каже, глобализира въпроса и изнася причините извън страната. Действително причините са извън България и са процеси в световен мащаб, но за съществува проблем, освен причини, трябва да има и условия. Основната ви задача е да премахнете условията, които биха върнали България в списъка на страните, поддържащи незаконни канали за трафик към Западна Европа. Аз съм участвал в този процес с различни длъжности. Този проблем дойде още през 2014 г. и ни завари почти неподготвени но бяха предприети бързо организационни и законодателни промени, които дадоха възможност на МВР за влияние на условията за развиване на тази престъпна дейност. Защото освен социален проблем, той дава основа за развитие на престъпна дейност, която в каналджийството вижда бърза възможност за изкарване на пари", коментира Младенов преди да премине по същество и към въпроса: 

"Как обезпечавате оперативно криминалния контингент, който е в основата на тази цялата престъпна дейност и в основата потоците от бежанци да се насочват към нашата граница, да минават, да се разполагат на територията на страната, да правят логистика и да преминават на Запад. Нито една група няма да тръгне сляпо, ако не е сигурна, че ще има кой да ѝ помогне да премине границата. И колко неутрализирани престъпни група има за времето на вашето управление, занимаващи се с каналджийство?", попита Младенов. 

"През 2015 г. и 2016 г. имаме съответно 27 000 и 16 000 лица, настанени в съответните домове, тоест те са влезли в страната. Ако трябва съм коректен, и аз трябва да питам бившия министър как те обезпечаваха криминалния континент тогава. Да не се опитваме да прехвърляме всички причини, вини и несполуки от 10-12 години на служебен кабинет от два месеца", отговори му Рашков.

А според председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова Рашков не е отговорил на нито един въпрос на парламентарните групи с какво в момента и предходния месец се занимава МВР при положение, че самият той признава за увеличен натиск към стараната ни. Знаем отговора, подчерта Ананасова, МВР се занимава с писане на протоколи на членове и симпатизанти, кметове и представители на ГЕРБ, а не с охрана на българската граница. 

"Бойко Борисов едва ли не беше обвинен в държавна измяна за това, че е бил на лично посещение при президента на Република Турция Ердоган. Някои направиха изводи, че едва ли не е било договорено увеличаването на миграционния натиск към България. В момента той е по-висок 12 пъти от Гърция и десет пъти от Турция. Надявам се, че тези данни са известни на Бойко Рашков като началник на МВР и на президента Радев, който само преди седмица се срещна с гръцкия си колега. Надявам се, че тогава не се е договаряло увеличаване на миграционния натиск към България", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.