Това заяви днес на пресконференция във Видин министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Той бе категоричен, че държавата и контролните органи ще са непримирими и безкомпромисни срещу бракониерите на дърва.

След полицейската акция, заедно с Изпълнителната агенция по горите, в с. Габаре, Врачанско и в ромския квартал на Видин за задържане на бракониери на дърва и след нанесения побой от бракониери-роми в Габаре над горски стражари и полицаи, Мирослав Найденов обяви, че ще поиска допълнителни правомощия за горската стража. Правомощия, които да са равни на полицаите в населените места. Министърът посочи, че инцидентът в Габаре е коментиран от него с премиера Бойко Борисов. Според Найденов с приемането на новия Закон за горите, ще се прекрати тази порочна практика, създадена с незаконната сеч.

Новият закон ще даде допълнителни правомощия на горската стража, за да може тези хора, които влизат в гората и "се изправят срещу озверели, въоръжени и добре организирани, в повечето случаи ромски групи, да реагират и се защитят адекватно. Незаконната сеч става поминък за ромите, но този поминък е на гърба на всички, заяви още министър Мирослав Найденов.

Министърът каза, че годишният дърводобив в страната е около 4 млн. куб.м., над 1 млн. куб.м е нерегламентираният добив на дърва. Акциите срещу незаконната сеч не са кампанийни и ще продължат и в бъдеще, допълни министърът.

Министър Найденов каза още пред журналисти, че заменките на земя в България са станали нарицателни, но това, което сме загубили от заменките е нищо в сравнение с незаконната сеч, която ежедневно унищожава българската гора и дава възможност за незаконен бизнес.

Министърът обяви, че всички конфискувани дърва от незаконна сеч ще бъдат дарявани на социални домове. Конфискуваните при последната акция 36 куб.м. дърва ще бъдат предоставени на Дома за възрастни хора с увреждания във видинското село Куделин и в Дома за деца и юноши в Ново село.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри в неделя следобяд във видинското село Покрайна нови производствени мощности в маслодобивен комплекс "Олимекс" ООД.