Вчера дясната коалиция обяви, че руски кръгове са диктували на правителството действията му във връзка с "Южен поток". Реформаторите се позоваха на стенограми, получени по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че "Газпром" са предложили поправки в Закона за енергетиката.

Според данните кабинетът е възпрепятствал достъпа до тръбата на други фирми, освен на "Газпром", като с внесените от БСП законодателните поправки за въвеждане на понятието "морски газопровод", "Южен поток" на практика е изключен от европейското законодателство.

Брюксел вече отправи критики по този повод.

Днес председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай заяви, че няма натиск и писмо с такива искания, предаде БТА. Според него е несериозно да се мисли, че уважаваща себе си институция подготвя законопроекти под натиск, особено на страна извън ЕС. У нас се транспонират законите на Общността, увери той.

Явор Куюмджиев от БСП - вносител на поправките в закона заедно с Таско Ерменков, пък каза, че двамата не са имали външни експерти при писането им и те са в изпълнение на европейските директиви.

"Навсякъде в европейските закони има понятие "морски газопроводи", каквото нямаше досега у нас", каза Куюмджиев.

Но подчерта, че няма как да бъде задължен някой, който е собственик на тръба, извън ЕС, да спазва тези правила. Нали не очаквате, че ще искаме Афганистан да спазва третия либерализацонен пакет, даде пример той.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира темата.

"Смятам за неуместно днес да коментирам изобщо темата", каза той пред журналисти, след като поднесе букет от червени рози на паметника на Съветската армия в София по повод Деня на победата.

Попитан защо е неуместно, той добави:

"Защото днес е празник и темата е друга".

Станишев бе категоричен, че Бойко Борисов няма да помрачи празника, с искането на ГЕРБ за вот на недоверие заради провал в енергетиката и по специално с "Южен поток".
От БСП обявиха, че е нелепо хората, които са съсипали енергетиката, да искат такъв вот.