Парламентарната група "БСП за България" още днес внася предложение за замразяване на депутатските заплати и премахването на приетото вчера предложение за определяне на допълнително възнаграждение в размер до 25%. Това обяви на брифинг заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин.

Решението, предложено от "Демократична България" обаче беше не за нова възможност за увеличение на парите им, а за таван за възнагражденията, които по правилник могат да бъдат получавани при приоритетни за страната задачи. И досега имаше такава възможност, но без разписан размер на бонусите. 

Вигенин подчерта, че левицата не е подкрепила това решение и че с това изявление искат да сложат край на спекулациите по темата.

"Не виждаме какви допълнителни възнаграждения трябва да имат народните представители за това, че си изпълняват функциите", категоричен бе той. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обаче го контрира: "Това е спекулация, грозна лъжа, напротив - колегите са предложили този текст да включва ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е "Аууу, скандал! Въведоха си нови пари". Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите".

"Няма никаква промяна с последните промени, които бяха приети вчера в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%", коментира и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Той обясни, че в чл. 7,ал. 2 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание пише, че депутатите могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

"Това означава, че народните представители при определени условия, които са заявени в този текст, могат да получат тези пари. От доста години съм в парламента, народни представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а една стотинка отгоре", каза още той.

Кристиан Вигенин обяви още, че БСП ще поиска да отпадне и текстът, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От партията предлагат за четвърти пореден път заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-ото НС.

От "Изправи се! Мутри вън!" пък предложиха заплатите на депутатите да бъдат силно намалени, като базата за изчислението им да бъде намалена от 3 на 1 средна работна заплата в обществения сектор в страната, което прави 1400 лв. 

"В условията на икономическа криза, когато гражданите мизерстват и живеят в тревога, бизнесът е на колене, не следва депутатите да получават заплати от по няколко хиляди лева. Това ще е знак за гражданите", каза Мая Манолова и настоя още сериозно да бъдат орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети, а спестените пари да бъдат насочени съм социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания.

Основната заплата на депутатите през март стана 4884 лв. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че ако има и 25% отгоре от основната заплата, те биха вземали още 1221 лв. или общо стават 6105 лв. месечно.

По-рано днес, докато обявяваше, че ГЕРБ ще върнат мандата за съставяне на правителство, обаче премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че взетото вчера решение е порочна практика: "Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 000 лева...".