Той подчерта, че правителството реално не е имало 100 дни заради протести от втория ден на формирането му.

Лидерът на левицата изтъкна, че покрай "цялата пушилка и страсти" по протестите в една и в друга посока много често се губел съдържателният разговор и за това какви промени са направени.

Станишев изброи постиженията на кабинета, като според него за първи път от десетилетия има намаляване на цената на тока, а след 4 години замразяване на всички социални разходи това, те са станали приоритет.

"Това са само първи стъпки, но БСП ще подкрепя правителството, ако вижда продължаване на тази политическа линия на промяна", декларира Станишев.

Тогава щели да очакват много по-системни действия за реализация на промяна и съживяване в икономиката, подкрепа на българското производство, на малките и средни фирми, което започнало с разплащане към фирмите, както и ускорено връщане на ДДС, много по-ясна социална ангажираност и план за действие.

Лидерът на БСП декларира, че като партия мандатоносител ще имат своите изисквания към политиката на правителството.

Местан с градивна критика

Лидерът на ДПС заяви, че достойнството на кабинета е, че е успял да издържи на много силния натиск за бърза оставка.

"Българското общество е освободено от усещането за полицейщината.  Правителството на Орешарски е антипод на силовото управление на ГЕРБ", отбеляза още Местан.

Той обаче отправи и критика към кабинета, с която прехвърли отгворността на ГЕРБ - "свенливост по отношение на кадровата политика", като поясни, че има предвид най-вече темповете, с които преодолява тежкото наследство на "калинките".

По думите му в тази категория влизат "необразован човек или такъв с фалшива диплома, който е изпълнявал определени функции" или "чисто политически назначения".

Местан обяви, че в някои министерства документно са регистрирани предложения на партийните структури на ГЕРБ, подпечатани с печата на партията, които са заведени официално и са се превърнали в част от официалния документооборот. Той даде пример с писмено предложение от областен управител и областен координатор на ГЕРБ, който иска определен човек да оглави регионална здравна каси.

Лидерът на БСП поиска създаване на анкетна комисия на парламента, която да проучи колко такива назначения е имало по времето на ГЕРБ. Според него те са хиляди.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов писа двойки на всички министри от кабинета "Орешарски".