БСП поиска изслушване на премиера и министъра на отбраната, за да дадат обяснение за разговорите си с американската компания "Локхийд Мартин" за закупуване на 8 нови изтребители F-16, без това да е съгласувано с Народното събрание.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на групата на левицата Корнелия Нинова заяви, че ще внесат процедура да бъдат извикани Бойко Борисов и Красимир Каракачанов и да информират българското общество.

"Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността", изтъкна Нинова.

Тя подчерта, че вчера от медиите са разбрали за водени разговори, както и, че Министерството на отбраната вече е пуснало писма-заявки до американската фирма за проучване възможностите за още изтребители F-16 Block 70, нови радари и оборудване.

"Тази информация поражда много въпроси, на които държим премиерът и министърът на отбраната да дойдат в НС и да отговорят за какви параметри на сделката става дума, кога ще започне, на каква стойност, за каква срок, има ли в бюджета за догодина пари за тази сделка", добави Нинова.

В тази връзка от левицата се интересуват дали петте милиарда лева нов заем са за тази сделка.

"Така дългът на страната вече надхвърля 30 млрд. лева", изтъкна председателката на социалистическата партия.

Тя и колегите й настояват да разберат колко милиарда лева ще бъдат похарчени за тази сделка.

"В същото време се задава безпрецедентна социална и икономическа криза, цените растат, доходите - не. Една от мерките за преодоляване на кризата е преизчисляване на пенсиите, за което ще са необходими около един милиард лева", каза още Корнелия Нинова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че предложението на БСП ще бъде гласувано, след като бъде внесено писмено.