Текстовете бяха приети според предложенията на вносителя. Най-много спорове предизвика резервът за структурни реформи, който надхвърля 1.2 млрд. лв.
Освен това депутатите приеха, че разходите на здравното министерство за лекарства се увеличават с 26 милиона лева. С три милиона лева беше увеличен и трансферът от здравното министерство към Здравната каса. Парите за общините са завишени с около 38 милиона лева спрямо предвиденото първоначално, предаде БНР.

По време на обсъждането лявата и дясната опозиция представиха познати аргументи. От Синята коалиция прогнозираха, че с тази актуализация кризата само ще се задълбочи. Левицата пък поиска повече пари за образование, социални дейности, култура и борба с комарите, съобщава БНР.

Предложената актуализация на бюджета е като "пир по време на криза". Това заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров.
Въпреки че при първото четене на актуализацията на бюджета сините подкрепиха промените, при днешния дебат те имаха критики към някои изменения.
Предложенията на левицата бяха за конкретни разходи. Румен Петков настоя да се отделят 1 млн. лева за борба с комарите на територията на дунавските общини, което предизвика оживена дискусия. Това стана повод и за единствената намеса на финансовия министър Симеон Дянков в дебатите.

Министърът обаче направи своя коментар след края на гласуването: "Не намалихме пенсиите, не намалихме заплатите, запазихме нивото на осигуровките, поехме допълнителна отговорност към уязвимите социални групи. Например румънският президент е предложил пенсиите да се облагат с 16% данък. Днес България е сред страните, чиято фискална политика е най-адекватна за кризата.", каза Дянков.

Приходите в актуализирания бюджет са с 1.9 млрд.  лева по-малко от първия вариант на бюджета. Разходите са увеличени с 436 милиона лева. Дефицитът ще бъде 4.8% от БВП (3.2 млрд. лв.).

Актуализирано към  21:20  часа

Вижте видео от изявлението на Мартин Димитров