САЩ все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва реципрочност, беше намален значително.

Наскоро беше постигната пълна визова реципрочност с Канада, след като страната премахна визовите изисквания за румънски и български граждани от 1 декември, отбелязва комисията.

Допълва се, че вече всички граждани на ЕС пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония.

Така САЩ остават единствената държава от списъка на страните с безвизов режим с ЕС, която изисква визи за някои граждани на Общността.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос коментира, че постигнатата пълна визова реципрочност с Канада показва, че дипломатическите усилия и трайният ангажимент дават резултат.

"Заедно с петте засегнати държави от ЕС ще продължим да действаме по същия начин със САЩ. Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден тласък на този процес", добави той, цитиран в съобщение на ЕК.

През последните седем месеца контактите със САЩ на политическо и техническо равнище зачестиха. Комисията засега не обмисля да препоръча временното връщане на визовия режим за гражданите на САЩ, "тъй като това би било непродуктивно". Тази позиция може да се преразгледа в зависимост от бъдещото развитие, уточнява ЕК.

Комисията отбелязва, че през юни еврокомисарят Аврамопулос и заместник-министърът по вътрешната сигурност на САЩ Илейн Дюк в съвместно изявление дадоха обещание да увеличат усилията си за постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ.

През септември се състоя среща между ЕК, САЩ и петте засегнати държави за обсъждане на техническите въпроси по отношение на оставащите изисквания за отмяна на визовия режим.

ЕК ще продължи да следва своя дипломатически подход за постигане на пълна визова реципрочност.

Срещата на високопоставени служители от службите за правосъдие и вътрешни работи на 27-28 февруари догодина и срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи ЕС-САЩ през май ще осигурят възможност за допълнително ускоряване на напредъка, се посочва в съобщението.

До следващата есен ЕК ще докладва на евродепутатите и на Съвета на ЕС за развитието по въпроса.