Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха "против". Очаквано срещу ветото гласуваха от управляващата коалиция ГЕРБ - ОП, а го подкрепиха от БСП и ДПС.

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони.

Президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект.

Принципът "замърсителят плаща" няма как да се приложи с екологичния компонент в имуществения данък. Това каза секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева на заседание на бюджетна комисия.

"Така формиран данъкът не отчита нито честотата на използването на превозното средство, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии или използваното гориво", обясни тя.

Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България.

Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.

Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват "за" повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГ на ДПС и БСП да подкрепят президентското вето.