Съдбата на 46-ото Народно събрание ще бъде решена окончателно през следващата седмица, когато ще се проведат нови разговори между партиите на протеста за подкрепа на правителство с третия мандат. За да склони партията на Слави Трифонов да се върне в преговорите, от "Демократична България" са готови да приемат нов кандидат за премиер, предложен от ИТН.

Ако обаче третият мандат отиде при БСП, хората на Христо Иванов няма да подкрепят такова правителство. Според Атанас Атанасов, заместник-председател на 46-ото Народно събрание и съпредседател на "Демократична България", това сега е отговорността на президента Румен Радев. Ако президентът иска гласовете на коалицията да участват в съставянето на правителство, не бива да прави тази стъпка, предупреждава Атанасов.

Във връзка с датата на президентските избори, която трябва да бъде определена от това Народно събрание, Атанас Атанасов каза, че когато въпросът бил поставен по време на председателски съвет от председателя на парламента Ива Митева, нито една от политическите сили не е взела отношение. Според Атанасов, в момента парламентарно представените партии не се интересуват от президентските избори, а от съдбата на 46-ото Народно събрание.

В "Демократична България" не виждат проблем, ако до края на тази година не се приеме държавния бюджет за 2022-ра. Атанас Атанасов цитира закона за публичните финанси, в който се предвижда годината да започне, като държавата харчи 1/12 всеки месец от стария бюджет, и когато има избран парламент, тогава той да приеме нов бюджет.

  • Какво иска ДБ в замяна на подкрепата за кабинет с третия мандат?
  • Ако ИТН не даде подкрепа, ще се търси ли спасение при ГЕРБ и ДПС?
  • Какво ще подкрепи ДБ при актуализацията на бюджета за 2021 година?
  • Обсъждат ли се мерки за сигурност с оглед новата мигрантска вълна?

Отговорите на Атанас Атанасов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Атанас Атанасов, заместник-председател на 46-ото Народно събрание, е народен представител избран от листата на "Демократична България". Юрист с парламентарен опит - избиран три пъти за народен представител в 40-ото, 43-ото и 45-ото Народно събрание. Бил е заместник-председател и на 45-ото Народно събрание. Атанасов е председател на "Демократи за силна България" и съпредседател на "Демократична България". Женен, с 4 деца.