Откакто Румен Радев е президент, ветото върху законите, като инструмент, загуби правния си и политически смисъл. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред Нова телевизия.

В тази връзка той коментира, че сега очаква ново вето на държавния глава по Закона за извънредното положение. "Трудно ми е обаче да прогнозирам какви мотиви ще измислят този път колегите от президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза", добави Кирилов.

"Финалният резултат от това вето би следвало да бъде законодателният орган да препотвърди волята си. А целта на това вето е да се опонира и да се валидира една противна теза, но друг е въпросът доколко обоснавана е подобна теза'', добави правосъдният министър.

Данаил Кирилов коментира и излязлата преди дни информация в медиите за евентуална намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС. Той посочи и част от рисковете от такава намеса.

"Докладът казва, че най-големият такъв е липса на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд и редакции на съдии от друго съдилище", уточни правосъдният министър и даде пример, че от софийски съд може да се редактират имената на съдиите в хасковския и дори да ги пуснат в отпуск.

Кирилов каза, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра им. По думите му тези, които са влизали в системата, са имали възможност да редактират действията си.

Той обясни, че няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.