Такава, според Дянков, била оценката на външни анализатори, а наред с политическия риск намалявали и финансово-икономическите рискове.
Когато имаме нисък индекс на финансово-икономически и политически риск, това означава, че с някакво закъснение от три-четири месеца финансовият ресурс на българските банки, който идва отвън почва също да става по-евтин.
Сега, общо взето до края на този месец или началото на следващия, би трябвало българските банки да се възползват от тези благоприятни условия, които сегашното правителство е създало и да видим по-ниски лихви, обясни Дянков.
Банките ще предложат на правителството мерки за подобряване на средата, в която работят. Ако те се приложат, ще се създадат обективни предпоставки за намаляване на лихвените нива по кредитите. Това заявиха банкери след среща със Симеон Дянков, състояла се в края на деня, съобщи "Дневник".
Конкретни предложения ще бъдат направени до седмица, а след това банките и Министерството на финансите ще изготвят общо становище за облекчаване на условията.
"Обсъждахме идеи и възможности за осигуряване на по-евтин ресурс от външните пазари, възможности за по-добро усвояване на средствата от еврофондовете", каза пред "Дневник" Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. "Впоследствие ще набележим конкретни мерки за подобряване на икономическата среда", допълни тя.
Такива могат да бъдат подобряване на правната защита на кредитора срещу недобросъвестни кредитополучатели и промяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа (ДЦК) на бюджетни средства в търговски банки, даде пример Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.