По време на 13-тата Международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни военният министър Велизар Шаламанов заяви, че страните с по-висок приоритет в сферата на информационните технологии имат национален координатор по киберотбрана.

"С решение на Съвета по сигурността ще бъде установена такава институция макар и в началото с един човек. Това е националният координатор. Той представлява страната във всички формати в ЕС, НАТО, ООН и други организации с отношение към този проблем”, уточни министърът, цитиран от "Фокус".

Негова е инициативата в Министерство на отбраната да бъде назначен Георги Шарков. Той започва работа по план за действие за бързо финализиране на многото варианти на Стратегия за киберсигурност, разработена в различни институции и в индустрията. Министърът уточни, че по този начин ще има и яснота по системата от учения, провеждани в различните институции.

Според Шаламанов България се движи назад в технологиите, съобщи БНР.

"Защо нещо, което отнема три-четири месеца в НАТО, отнема три години в България в сфера, в която технологиите се сменят всеки четири месеца, а пък сложността на кибератаките нараства всеки ден? Един отговор може да е, че просто интересът е към по-развитите страни. За мен отговорът е, че не се регистрират тези атаки", коментира той.

За момента няма данни за сериозен риск за банковата система от гледна точка на киберсигурност, заяви по време на конференцията пък шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

"Имаме информации, че се предлага услугата "киберпрестъпление", която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света", каза още той.

По думите му такива услуги се предлагат главно в частната сфера от лица, свързани с организираната престъпност на международно ниво. Държавите, които се опитват да развиват подобни услуги, са няколко - като например Китай и Северна Корея.

"Предполагаме, че киберпрестъпленията ще нарастват и у нас, тъй като все повече разплащателни услуги и всякакъв вид услуги минават през киберпространството", добави Писанчев.

244 сериозни атаки в българското интернет пространство са засечени само за първите 7 месеца на тази година - показват данните на министерството на информационните технологии.

По този повод зам.- министър Камен Спасов заяви:

"През тази година "Троянецът" засегна 54 държавни и общински администрации, пет университета, девет банки, ЧЕЗ, НЕК, Е.ОН, БТК и голям брой интернет доставчици".

През юни ДАНС задържа няколко души за всяване на паника за банките. На двама от тях бяха повдигнати обвинения. 39-годишният Робърт Димитров, управител на инвестиционния посредник "Глобал Маркетс", бе обвинен за разпращане на злонамерени слухове за банки чрез имейли. А на неговия служител Кирил Джабаров беше повдигнато обвинение в помагачество.

Съдът обаче освободи без обвинение известния Венцислав Ангелов - Чикагото - баща на Йордан Бонев, който заедно с Бисер Миланов-Петното нашумя покрай контрапротестите. По-късно обаче Чикагото бе осъден на 6 г. затвор за наркотрафик.